Συμμαχία Ευρώπης και Αμερικής για την καταπολέμηση του καρκίνου

Συμμαχία Ευρώπης και Αμερικής για την καταπολέμηση του καρκίνου

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου, τριάντα νέες δράσεις σχεδιάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το επόμενο έτος. Παράλληλα σχεδιάζονται μέτρα πρόσβασης των καρκινοπαθών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά την ανάρρωσή τους, αλλά και θεσμική κατοχύρωση του «δικαιώματος στη λήθη», ώστε να μην τους ακολουθεί το ιατρικό τους ιστορικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί διεθνή συνεργασία με την αμερικανική πρωτοβουλία Cancer Moonshot για την αντιμετώπιση του καρκίνου και στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη συγκρότηση μιας Ειδικής Ομάδας Δράσης για την Υγεία ΕΕ-ΗΠΑ, με στόχο να επέλθουν αλλαγές στον τομέα του καρκίνου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον σχεδιασμό αυτό της Ε.Ε. αναφέρθηκε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Σουηδικής προεδρίας με θέμα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου: Εξαλείφοντας τις ανισότητες στην περίθαλψη του καρκίνου», που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη.

Επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου για την πρόεδρο von der Leyen και την ίδια είναι θέμα «προσωπικό», σημείωσε πως από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες του σχεδίου είναι η κατάρτιση Ευρωπαϊκού Μητρώου Ανισοτήτων για τον Καρκίνο, καθώς αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία των σχεδίων να κατανοήσουν, να αντιμετωπίσουν και να μειώσουν τις ανισότητες για τον καρκίνο μεταξύ των κρατών μελών και να στοχεύσουν καλύτερα τις επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Η κ. Κυριακίδου, τόνισε ότι μετά από δύο χρόνια δουλειάς, καταρτίσθηκε για πρώτη φορά το προφίλ κάθε χώρας για τον καρκίνο.

Στα βασικά ευρήματά τους αναφέρεται ότι ο καρκίνος είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, και ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους στην Ε.Ε., με πρώτο τον καρκίνο του πνεύμονα να παραμένει μακράν η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο. Χαρακτήρισε όμως ακόμη πιο ανησυχητική, τη διπλάσια διαφορά στη θνησιμότητα από καρκίνο σε ολόκληρη την Ε.Ε. και σημείωσε ότι ακόμη και εντός των χωρών, τα ποσοστά θνησιμότητας, οι παράγοντες κινδύνου και η πρόσβαση στην περίθαλψη ποικίλλουν πολύ, ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το φύλο ή την ηλικία.

To top