Ίμια 27 χρόνια μετά

Ίμια 27 χρόνια μετά

Σήμερα, συμπληρώνονται 27 χρόνια από το αποκορύφωμα της κρίσης των Ιμίων, μια κρίση η οποία έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού πέφτει στη θάλασσα και τα τρία μέλη του πληρώματός του σκοτώνονται.

Είναι νύχτα 30-31 Ιανουαρίου 1996, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα, (είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ο  Κώστας Σημίτης  ήταν ο νέος Πρωθυπουργός ) πραγματοποίησε στρατιωτική απόβαση επί αφύλαχτου ελληνικού εδάφους και κατέλαβε μια από τις βραχονησίδες των Ιμίων.

31 Ιανουαρίου 1996: Τα μεσάνυχτα συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος χάνεται από τα ραντάρ.

Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα τιμάμε την μνήμη των τριών ηρώων που “έπεσαν” εν ώρα καθήκοντος.
– Αντιπλοίαρχος Π.Ν, Χριστόδουλος Καραθανάσης,
– Αντιπλοίαρχος Π.Ν, Παναγιώτης Βλαχάκος
– Σημαιοφόρος Π Ν, Έκτορας Γιαλοψός

Σαν σήμερα, το 1996, το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία που πριν είχαν υψώσει στα Ίμια Τούρκοι δημοσιογράφοι και υψώνει την ελληνική.

Η 31 Ιανουαρίου αποδεικνύεται ως μια από της πιο μαύρες ημερομηνίες για την αεροπορία μας.

27 χρόνια μετά, 30 Ιανουαρίου 2023 παραμονή της θλιβερής επετείου των Ιμίων το αίμα παγώνει για μια ακόμα φορά με τον θάνατο τoυ Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο δήμαρχος της Καλύμνου κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ιμια, υψώνει την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ιμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

To top