Συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν | Υψηλές προσδοκίες της Άγκυρας για τα F-16

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν | Υψηλές προσδοκίες της Άγκυρας για τα F-16

Στραμμένα είναι τα βλέμματα σήμερα στην Ουάσιγκτον εν όψη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με την Άγκυρα για  την πώληση των F-16.

Μπορεί η Άγκυρα να έχει υψηλές προσδοκίες για την έκβαση του θέματος που αφορά στην πώληση μαχητικών, ωστόσο, παρά την θετική πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το κλίμα στο Κογκρέσο είναι βαρύ για την Τουρκία εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεων, τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από τούρκους αξιωματούχους.

Το ζήτημα των F-16 θα τεθεί από τον κ. Τσαβούσογλου ο οποίος αναμένεται να κάνει και πάλι «παράπονα» για την στάση των ΗΠΑ σε σχέση με την τήρηση των ισορροπιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πάντως σε επίπεδο Κογκρέσου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη προκειμένου να μην προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ειδικότερα δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών έως ότου η Τουρκία αρχίσει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι η Άγκυρα εκτός από αλαζονεία έχει και αυτοπεποίθηση να ηγεμονεύσει στην περιοχή και αν βρει την ευκαιρία και έχει φυσικά και την ισχύ, θα αποτολμήσει μια επιθετική ενέργεια έναντι της Αθήνας.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, δείχνει ότι είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ρόλο και λόγο και δεν πρόκειται να τον εκχωρήσει σε καμία πλευρά, παρά μόνο ενθαρρύνει την ανάπτυξη περιφερειακών σχημάτων αξιόπιστων εταίρων με κοινή οπτική στις εξελίξεις.

To top