Μητσοτάκης: «Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν στο Αιγαίο»

Μητσοτάκης: «Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν στο Αιγαίο»

«Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» ανέφερε σε ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην  εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης».

«Μετά την αποτελεσματική άμυνα που υψώσαμε ακολουθήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και παρέθεσε τα εξής στοιχεία.

το 2022 μπήκαν στην Ελλάδα 17.000 ενώ το 2015 πάνω από 900.000
το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ ήταν στην Ελλάδα, πέρσι ήταν το 5%
ταυτόχρονα ανέπνευσαν τα νησιά μας. 40.000 βρισκόντουσαν στα νησιά του Αιγαίου το 2019 και τώρα είναι μόλις 5.000.
υποχώρησε ο συνολικός αριθμός μεταναστών σε δομές. Από τους 92.000 υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερους από 15.000 που είναι σε κλειστές δομές που και αυτές μειώνονται καθώς ήταν 121 το 2019, 33 είναι σήμερα με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες».
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην απειλή του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα σύνορα στις μεταναστευτικές ροές και τους άθλιους δουλεμπόρους. Γι’ αυτό επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο αλλά προστατεύει και την αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα. Κάντε σύγκριση της αθλιότητας του καταυλισμού στη Σάμο που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 1.000 και έφτασε να φιλοξενεί 7.000 με τη σύγχρονη δομή που δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους».

«Για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές» σημείωσε, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε  «την ίδια ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία εμείς υψώσαμε το χέρι για να φιλοξενήσουμε γυναίκες από το Αφγανιστάν για να τις προστατεύσουμε από τους Ταλιμπάν. Όπως φιλοξενήσαμε και εκατοντάδες πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Σε άλλο σημείο ανέφερε «Δυστυχώς οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι σαφείς αποφάσεις της ΕΕ αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση με την ΕΕ του 2016. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για το μεταναστευτικό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να δούμε τον ρόλο ΜΚΟ που δεν επιτελούν τον ρόλο τους»

«Πρέπει να δούμε τον ρόλο ΜΚΟ που δεν επιτελούν τον ρόλο τους. Στο εθνικό μητρώο εγκρίθηκαν 81 ΜΚΟ αλλά απορρίφθηκαν αρκετές. Πρέπει να αποκαλύπτονται όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Ένα ψέμα που διήρηκσε επί εβδομάδες που αποδείχθηκε προπάγανδα με ανύπαρκτη τη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα ενημέρωσης βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα ρεπορτάζ τους κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν τη χώρα με fake news».

To top