Πέθανε ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 83 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του «Υγεία», έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ήδη στην Αθήνα βρίσκονται μέλη της οικογένειας από το εξωτερικό ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται και η αδελφή του Σοφία και ο μικρότερος γιος του Φίλιππος με τη σύζυγό του, Νίνα Φλορ.

Η υγεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη ενώ τον Ιανουάριο του 2022 είχε προσβληθεί από κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Τον Δεκέμβριο του 2021, είχε βρεθεί ξανά στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί με πνευμονία.

Από το πρωί γίνεται διυπουργική σύσκεψη στην οποία  συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ώστε να αποφασισθεί η κηδεία και η ταφή του τέως βασιλιά.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επικρατεί το σενάριο της κηδείας δημοσία δαπάνη με τιμές αρχηγού κράτους κάτι που θα σήμαινε να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα, αλλά και όλα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο τελετουργικό. Το βασικό επιχείρημα ως προς αυτό είναι ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του. Η ταφή, πάντως, πιθανολογείται ότι θα γίνει στο Τατόι.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Αθήνα, στο Παλαιό Ψυχικό, στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Τον Απρίλιο του 1941, με την αρχή της Γερμανικής Κατοχής, ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έφυγαν από την Ελλάδα και επανήλθαν 5 χρόνια αργότερα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

To top