Σάρλιτζα: Ολοκληρώθηκε ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Σάρλιτζα: Ολοκληρώθηκε ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Το α’ βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και τα προσχέδια του έργου «Αξιοποίηση οικοπέδου Σάρλιτζα με δημιουργία Κέντρου Θερμαλισμού και Πολιτιστικού Συγκροτήματος» παρουσιάστηκε από την ομάδα Μελετητών την Παρασκευή 6/1/2023  στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό συμμετείχαν 18 αρχιτεκτονικά γραφεία. Εκτός από το πρώτο βραβείο δόθηκαν ακόμα δύο βραβεία και 5 έπαινοι σε ισάριθμες ομάδες Μελετητών με θετική αξιολόγηση.

Παρόντες από την ομάδα των Μελετητών ήταν οι Αρχιτέκτονες-Μηχανικοί: Τασούλης Αντώνης, Ιστατιάδης Θεμιστοκλής, Αποστολόπουλος Γιώργος, Μερτζανίδης Γιώργος, οι οποίοι παρουσίασαν και ανέλυσαν τις ιδέες τους για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου . Από πλευράς Περιφέρειας το παρών έδωσαν η Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης Κα Κουρογέννη η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων κα Τσακίρη και ο Νομικός Σύμβουλος-Δικηγόρος Καλλίας Δημήτριος.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης η ομάδα των Μελετητών παρουσίασε αναλυτικά την προμελέτη για την αξιοποίηση του υφιστάμενου κεντρικού κτιρίου ΣΑΡΛΙΤΖΑ, με συντήρηση, ανακατασκευή, ανάδειξη και λειτουργία ως Πολιτισμικό Κέντρο της περιοχής, με αίθουσα διαλέξεων-εκδηλώσεων ,βιβλιοθήκες , ενώ προβλέπεται πρόσβαση με αμαξίδια σε όλο το κτίριο και χώρος για καφέ.
Τη δημιουργία Κέντρου Θερμαλισμού και Αναζωογόνησης , ένα νέο κτίριο που θέτει νέο διάλογο με την Ιστορία του Σάρλιτζα, προσανατολισμένο στα νέα βιοκλιματικά δεδομένα με 3 αίθρια που θα λειτουργούν ως φυσικά μέσα θέρμανσης και ψύξης και μπορεί να λειτουργήσει και ως μοντέλο βιοκλιματικό για την ευρύτερη περιοχή. Και την αξιοποίηση- ανάδειξη των Αρχαιοτήτων και ευρημάτων εντός του οικοπέδου που κάθε επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δήλωσε:

« Η ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Αξιοποίηση του οικοπέδου ΣΑΡΛΙΤΖΑ και η ανάδειξη της καλύτερης πρότασης, ανάβει το πράσινο φως για την υλοποίηση ενός έργου που θα σφραγίσει με την αίγλη του παρελθόντος το μέλλον της περιοχής και ολόκληρου του νησιού, με νέες δυνατότητες ανάπτυξης και Πολιτισμού. Ένα ζήτημα που 40 χρόνια τώρα ταλάνιζε την τοπική κοινωνία, αρχίζει να επιλύεται και φτάνει ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στα προηγούμενα βήματα και έβαλαν πρακτικά τη θετική τους δράση , σκέψη και όραμα ώστε να φθάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, για την Νομοθετική πρωτοβουλία (ΦΕΚ 269/24.12.2014) με την οποία το ΣΑΡΛΙΤΖΑ πέρασε στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας προκειμένου να αξιοποιηθεί με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η συμβολή του ήταν καθοριστική και κατόπιν συνεργασίας και με από κοινού απόφασης του τότε Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή και Δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου, ξεκίνησαν τις προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί η Προγραμματική Σύμβαση, μέσα από διαδρόμους των νόμων και σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσουμε στην απεμπλοκή των Μελετών και της διαδικασίας συνολικά για να φθάσουμε στη σημερινή ευχάριστη θέση.
Όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον πρώην βουλευτή Γιάννη Γιαννέλη για το συνεχές ενδιαφέρον του και τις προσπάθειες που κατέβαλε και μέσω της συγγραφής του μυθιστορήματος για το Σάρλιτζα Παλλάς να διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα και να πιέσει και εκείνος με τον δικό του τρόπο».

 

To top