Ανησυχία από τους επιστήμονες για το σεισμό στη Λέσβο

Ανησυχία από τους επιστήμονες για το σεισμό στη Λέσβο

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα ο σεισμός που σημειώθηκε στη  Λέσβο το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το Newsbomb.gr, το οποίο ήρθε σε επικοινωνία με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο κος Λέκκας δήλωσε:

«Ο ισχυρός σεισμός στο νησί έγινε σε γνωστό ρήγμα και μέχρι τώρα υπάρχει μια ικανοποιητική μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το περιβάλλον στην περίπτωση αυτή είναι σύνθετο και υπάρχει άσχημο ιστορικό στην περιοχή αφού το 1967 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού ενεργοποιηθήκαμε όλοι και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να συγκλιθεί. Οι φορείς έχουν τεθεί σε επιφυλακή και η κρατική μηχανή είναι έτοιμη αν χρειαστεί σε ακραία περίπτωση να δώσει βοήθεια. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της Επιτροπής, του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη, του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων με τεχνικές οδηγίες και συμβουλές». »

Σύμφωνα με τον ίδιο 31 σπίτια έχουν πάθει μικρές ζημιές ενώ έχουν σημειωθεί και κάποιες κατολισθήσεις στους δρόμους αλλά μικρής έκτασης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε επίσης στο Newsbomb.gr ότι παραμένει άγνωστο αν ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός γιατί είναι νωρίς και τα δεδομένα δεν επαρκούν. Όλα είναι ανοιχτά μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία. Επίσης τόνισε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού και αυτό είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται προσοχή.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση από τον κρατικό μηχανισμό και τα αρμόδια κλιμάκια ώστε να διερευνηθεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί μετά τους σεισμούς. Χθες Σάββατο, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Έγινε, παράλληλα, επικοινωνία του κ. Στυλιανίδη με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συμφωνήθηκε όπως τη Δευτέρα – παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου – στελέχη της ΔΑΕΦΚ επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

To top