Κοπή βασιλόπιτας της Περιφέρειας ανήμερα των Θεοφανείων

Κοπή βασιλόπιτας της Περιφέρειας ανήμερα των Θεοφανείων

Ανήμερα των Θεοφανείων έκοψε την βασιλόπιτά της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού συμβουλίου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών. 

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές με την ίδια παράταξη ενώ έκανε έναν απολογισμό τόσο στις προκλήσεις που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει η Περιφερειακή αρχή στα τρία χρόνια της θητείας της όσο και στους στόχους που έθεσε για υλοποίηση. Τυχερός αναδείχθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης ο οποίος κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας.

Ειδικότερα αναφερόμενος στις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η Περιφερειακή αρχή ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ξεκίνησε από το εκλογικό σύστημα και την πρόκληση των συμμαχιών που κλήθηκε να κάνει η Περιφέρεια ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει καθώς παρά το 56% στο δεύτερο γύρο εξέλεξε μόλις 10 Περιφερειακούς Συμβούλους σε σύνολο 41 . Η δεύτερη πρόκληση στην οποία αναφέρθηκε ήταν η πανδημία του κορονοϊού, έπειτα οι καταστροφικοί σεισμοί σε Σάμο και Ικαρία και τέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση. Έκανε μια αναδρομή στο προσφυγικό ζήτημα το 2015 -16 αλλά και στην κατάσταση που επικρατούσε στο νησί το 2019 με 25.000 εγκλωβισμένους μετανάστες στη Λέσβο. Εξήρε την φύλαξη των συνόρων και την μετακίνηση των μεταναστών που λαμβάνουν άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα και τόνισε ότι από τις 25.000 σήμερα βρίσκονται στη Λέσβο 1800 άτομα. Ευχαρίστησε δε το λιμενικό σώμα για τις πραγματικές «ναυμαχίες» όπως είπε χαρακτηριστικά που γίνονται σχεδόν κάθε βράδυ ανοιχτά της Λέσβου.

Αναφερόμενος στο έργο της Περιφερειακής αρχής στάθηκε σε 5 σημεία. Το πρώτο ήταν η αύξηση  κατά 45% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2022 -2027 . «Λεφτά θα υπάρχουν πολλά – ανάφερε χαρακτηριστικά – η πρόκληση θα είναι να μπορέσουμε να τα απορροφήσουμε» συμπλήρωσε ενώ ανάφερε επίσης ότι αν εκλεγεί ξανά η παρούσα Περιφερειακή αρχή θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που σχεδίασε.

Το δεύτερο σημείο που αναφέρθηκε ήταν ο τουρισμός. Τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός «προσφυγονήσι» συνεχίζει να “βαραίνει” την εικόνα της Λέσβου στο εξωτερικό και η πρόκληση θα είναι να ανατραπεί αυτό για να μπορέσει να προσελκύσει ξανά το νησί τουρισμό.

Ακολούθως στάθηκε σε μεγάλα οδικά έργα που είχαν βαλτώσει και μπόρεσαν να προχωρήσουν από τη θητεία της παρούσας Περιφερειακής αρχής. Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση της εξωστρέφειας όσο αφορά τις επενδύσεις και τέλος στάθηκε στην αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων που υπάρχουν στα νησιά της Περιφέρειας και στάθηκε ιδιαίτερα στο «Σάρλιτζα» και τον Πανελλήνιο διαγωνισμό που έγινε για την αξιοποίησή του.

To top