Θάνος Πλεύρης: Μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων

Θάνος Πλεύρης: Μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο Θάνος Πλεύρης για τις ελλείψεις στα φάρμακα. Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και εντοπίζεται αφενός στην κατηγορία των φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω εξαγωγών, και αφετέρου στην τωρινή έλλειψη παρακεταμόλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν για τις ελλείψεις στα φάρμακα, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

Σημείωσε, δε, ότι η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλες τις χώρες. Πηγάζει από τη μείωση της παραγωγής λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, έλλειψης πρώτων υλών, μεγάλης αύξησης εποχικών λοιμώξεων και άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, φέτος παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση κατά 25-30% στα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη. «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλες χώρες σε πιο ακριβά φάρμακα, όπως ΗΠΑ και άλλες», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγή που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα, αντίστοιχα αυτών που είναι σε έλλειψη. «Δεν είναι πρόβλημα τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης: Ελλείψεις σε φάρμακα που διαχρονικά είχαν πρόβλημα.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε, επίσης, πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με καθυστέρηση της τροφοδοσίας και όχι με μόνιμη έλλειψη. Εξήγησε πως τα νοσοκομεία έχουν γενικά γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς είναι πλήρως διασφαλισμένη.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, όπως το πλαφόν clawback που έχει μπει στα φθηνά φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία και το γεγονός ότι τέθηκαν κλειστοί προϋπολογισμοί ακριβών και άλλων φαρμάκων ώστε να μην έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις. «Δύο μέτρα που διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων σε νοσοκομεία και αγορά», σημείωσε.

Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρας ανακοίνωσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων ελλείψεων σε φάρμακα, τα οποία έχουν ως εξής:

-Συνέχιση ελέγχων σε φαρμακαποθήκες
-Έλεγχοι σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για διατήρηση των αποθεμάτων
-Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή ελληνικών βιομηχανιών σε δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη.
-Συνεννόηση με ΕΟΦ για ενημέρωση για γενόσημα φάρμακα αντίστοιχης ουσίας και αξίας
-Ενημέρωση στους γιατρούς για ελλείψεις, για ανάλογη συνταγογράφηση

-Μόνο άϋλη συνταγογράφηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη

-Εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

-Συνεχής  συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

To top