«Πυξίδα» : «Άκυρες όλες οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής από 1η Δεκεμβρίου»

«Πυξίδα» : «Άκυρες όλες οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής από 1η Δεκεμβρίου»

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας ακυρώνονται όλες οι αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής σε 332 Δήμους της Χώρας δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Δημοτική Παράταξη «Πυξίδα». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση, η Παράταξη είχε ενημερώσει πολλές φορές για αυτή την εξέλιξη το Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης εισέπραττε την κατηγορία για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. «Έχει λοιπόν όλη την ευθύνη για όποιες ακυρώσεις και ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις προκύψουν για το Δήμο Της Μυτιλήνης! Γιατί η αλαζονεία και η ημιμάθεια δεν είναι καλός σύμβουλος!» τονίζει χαρακτηριστικά η παράταξη «Πυξίδα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξή μας με «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» τοποθετείται για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της συγκρότησης και της λειτουργίας των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων.
Από τους πρώτους μήνες του 2022 το τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε για την αντισυνταγματικότητα του νόμου του Θεοδωρικάκου ο οποίος στο όνομα της κυβερνησιμότητας προχώρησε αυθαίρετα στη συγκρότηση των παραπάνω επιτροπών με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία στην πλειοψηφούσα παράταξη της δημοτικής αρχής και κατάργησε την αναλογικότητα που προέβλεπε ο νόμος Κλεισθένη με τον οποίο είχαν γίνει οι δημοτικές εκλογές.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 2022 δημοσιεύτηκε η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναφέρει ότι, «κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων (σ.σ. Ν. 4623/2019), δεν είχε δοκιμασθεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που εισήχθη με τον Ν. 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο».
Καταρρίπτεται έτσι με πάταγο ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως ο νόμος Θεοδωρικάκου ήταν σύμφωνος με το Σύνταγμα της Ελλάδας και είχε σκοπό τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας που δήθεν κινδύνευε από την απλή αναλογική και αποδεικνύεται περίτρανα πως σκοπός του Θεοδωρικάκου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η νόθευση της λαϊκής εντολής όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοίκητές εκλογές του 2019.
Η παράταξή μας αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε η απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ (2/12/2022) απέστειλε επιστολή στο Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική επιτροπή με την οποία ενημερώναμε για αυτή την εξέλιξη και ζητούσαμε τα παρακάτω: « Κατόπιν τούτου, έχοντας πάντα ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην έκδοση αποφάσεων από τα εν λόγω όργανα, τα οποία με τη σημερινή τους σύσταση πάσχουν και υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις τους είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας.»
Δεν μπήκε καν στον κόπο ο Δήμαρχος να μας απαντήσει γιατί ως γνωστό τα ξέρει όλα!
Προτίμησε λοιπόν να ακούσει τον κ. Βορίδη που έλεγε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις αποφάσεις των επιτροπών, και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που δήλωνε πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός!
Μόλις την περασμένη Τετάρτη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του 2022 επαναφέραμε το αίτημα και ζητήσαμε εκ νέου να συζητιούνται τα σοβαρά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στις επιτροπές για να μην κινδυνεύουν με ακύρωση και καθυστερήσεις!
Εισπράξαμε την έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου γιατί δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν και την εκτίμηση της παράταξης της αντιπολίτευσης που τώρα είναι συμπολίτευση, πως όλα τα κάνουμε για να δημιουργούμε εντυπώσεις! Και ήρθε η ώρα της καθαρογραφής της απόφασης του ΣτΕ! « Το διατακτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σαφές, καθώς ορίζει ότι από την 1 Δεκεμβρίου 2022 ακυρώνονται όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους 332 Δήμους της χώρας.»
Η απόφαση αυτή επηρεάζει ταυτόχρονα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, καθώς πρόκειται για οικονομικές δαπάνες δημοσίου χρήματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ελέγχει τις συμβάσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς επίσης και κυρίως την λειτουργία των ΟΤΑ, δηλαδή των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών, που καλούνται να εκτελέσουν τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και άρα την εκτέλεση ενταλμάτων πληρωμής, που όμως όπως μας είπε το ΣτΕ προέρχονται από αποφάσεις που είναι άκυρες αν έχουν ληφθεί από την 1 Δεκεμβρίου έως σήμερα.
Εμείς προσπαθήσαμε να προλάβουμε αυτές τις εξελίξεις! Όμως είπαμε ο κ. Κύτελης τα ξέρει όλα! Εμείς απλά θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις!
Έχει λοιπόν όλη την ευθύνη για όποιες ακυρώσεις και ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις προκύψουν για το Δήμο Της Μυτιλήνης! Γιατί η αλαζονεία και η ημιμάθεια δεν είναι καλός σύμβουλος!»

 

To top