Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων χαιρετίζει την έκδοση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης «1919-1922 οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται για την Μικρασιατική Καταστροφή» ενώ ευχαριστεί τις Μαρία Γρηγορά και Φανή Μαρωνίτου οι οποίες μέσα από το αφιέρωμά τους διατηρούν την ιστορική μνήμη μέσω των τοπικών εφημερίδων της Λέσβου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής :
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση τιμής στη μνήμη του μικρασιατικού ελληνισμού και του ένδοξου ελληνικού στρατού εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική τραγωδία, προχώρησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.
Το καλαίσθητο βιβλίο που επιμελήθηκαν οι κυρίες Μαρία Γρηγορά και Φανή Μαρωνίτου, έχει τίτλο «1919 -1922 οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται».
Στο βιβλίο παρουσιάζονται ανάγλυφα οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, οι οποίοι στερούνται ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, όπως η τροφή, τα φάρμακα, η στέγαση και εξαίρεται ο ρόλος του τοπικού τύπου της εποχής, ο οποίος με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα απευθύνει διαρκείς εκκλήσεις προς τον Λεσβιακό λαό να βοηθήσει όπως μπορεί τους αδελφούς πρόσφυγες. Η περίθαλψη και η στοιχειώδης κάλυψη των βασικών αναγκών+ των χιλιάδων ανθρώπων, δεν είναι εύκολη υπόθεση και η ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.
Η ΕΣΗΕΠΗΝ απευθύνει θερμά συγχαρητήρια στις δύο συγγραφείς για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μέσω των τοπικών εφημερίδων της Λέσβου.