Γνωριμία εκπαιδευτικών με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου & το Γεωπάρκο Λέσβου

Γνωριμία εκπαιδευτικών με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου & το Γεωπάρκο Λέσβου

Μια ομάδα εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα  επισκέφτηκαν τη Λέσβο, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο ειδικής δράσης που οργάνωσε για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού, συνοδευόμενοι από την κα. Αγγελική Πολιτάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού.

Οι εκπαιδευτικοί, ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες ιδέες για τις δυνατότητες αξιοποίησης των μοναδικών χαρακτηριστικών του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί αρχικά κάνοντας τη διαδρομή από τη Μυτιλήνη μέχρι και το Σίγρι ενημερώθηκαν για τους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου, την ποικιλία των τοπίων αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λέσβου που την καθιστούν ελκυστικό εκπαιδευτικό προορισμό. Οι εκπαιδευτικοί καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου, όπως το μεγάλο ρήγμα της Λάρσου, τα πετρώματα του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύος, τα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεώτοπους της δυτικής Λέσβου.
Ακολούθησε επίσκεψη των εκπαιδευτικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Μουσείο και τα εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει και γνώρισαν μεγάλες εκπαιδευτικές δομές του Μουσείου που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους μαθητές, όπως η σεισμική τράπεζα, το γεώραμα, το εκπαιδευτικό παιχνίδι της εξέλιξης της ζωής αλλά και τα ακριβή αντίγραφα του Δεινοθήριου της Λέσβου και του Αλιγάτορα της Λιώτας.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου μέσα από τις μακέτες και τα εκθέματά του γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου ενώ ιδιαίτερα αναφορά έγινε για τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και τη σημασία τους στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Αιγαίου και της Λέσβου. Ακολούθησε ενημέρωσή τους για τα γεωλογικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, γνώρισαν τις μακέτες, το χαρτογραφικό υλικό και τα μοναδικά εκθέματα ορυκτών και πετρωμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαθητών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι ήταν οι εκπαιδευτικοί από τη επίσκεψή τους στο υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο μοναδικής αξίας απολιθωμένα δέντρα και ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.
Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς δόθηκε εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου.

To top