Οι Έλληνες της Στουτγάρδης γιόρτασαν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Οι Έλληνες της Στουτγάρδης γιόρτασαν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση φωτο Γιώργος Βενέτης

Με μια μεγαλειώδη παρέλαση με τη συμμετοχή  Αγήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς από την Ελλάδα,  οι ομογενείς της Γερμανίας γιόρτασαν  το Σάββατο  9 Οκτωβρίου στην Στουτγάρδη τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ελληνικά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και ελληνικές κοινότητες από το Κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης συμμετείχαν στην παρέλαση την οποία παρακολούθησαν 5000 Έλληνες από κάθε γωνιά της Γερμανίας ,  όσες και οι προσκλήσεις που διατέθηκαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που άγημα ευζώνων θα συμμετέχει σε παρέλαση στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής “η πραγματοποίηση μιας παρέλασης σε ευρωπαϊκή πόλη εκτός Ελλάδας, στα πρότυπα παρελάσεων σε άλλες ηπείρους, υπήρξε ανέκαθεν ​επιθυμία πολλών ομογενών. Στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης ζουν και δραστηριοποιούνται γύρω στους 200.000 Έλληνες. Πάνω από 70 ελληνικοί σύλλογοι (τόσο γονέων και κηδεμόνων όσο και πολιτιστικοί και κοινότητες) κρατούν ζωντανό τον πολιτισμό της πατρίδας μας, ζώντας 2.000 χιλιόμετρα μακριά από αυτήν. Το 2021,με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αποφασίστηκε αυτή η επιθυμία τόσων χρόνων να πάρει σάρκα και οστά. Όλοι οι Έλληνες της Γερμανίας θα συναντηθούμε σε μια παρέλαση που προβλέπεται μεγαλειώδης, την πρώτη τέτοιου είδους που θα πραγματοποιηθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους, για να βγάλουμε την πατρίδα μας στο φως και να σηκώσουμε την Ελλάδα μας «λίγο ψηλότερα»“.

(πηγή φωτογραφιών Γιώργος Βενέτης)

 

To top