ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για επίσκεψη Γεωργαντά: «Όχι άλλο κάρβουνο στους αγρότες των νησιών μας»

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για επίσκεψη Γεωργαντά: «Όχι άλλο κάρβουνο στους αγρότες των νησιών μας»

Με ανακοίνωση της η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά στη Λέσβο, η οποία όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι πίσω από τις επικοινωνιακές φιέστες και τις προεκλογικές παροχές η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κρύψει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει και να λύσει τα διαρθρωτικά και χρόνια προβλήματα του αγροτικού τομέα των νησιών μας».

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

Ο κ. Γεωργαντάς ήρθε και έφυγε χωρίς να εξηγήσει και να πει στους αγρότες:
-Που είναι η αύξηση των 3,5 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση μεταφοράς ζωοτροφών του προγράμματος ΜΝΑ που ανακοίνωσε πέρυσι.
– Να μας εξηγήσει γιατί η κυβέρνησή του φρόντισε να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια από την ΕΕ για να χτίσει «Βάστριες» στα νησιά του Αιγαίου, αλλά δεν φρόντισε να διαπραγματευτεί την αύξηση του προγράμματος Μικρών Νησιών Αιγαίου για να αυξηθούν οι ενισχύσεις των αγροτών μας στους παραδοσιακούς ελαιώνες (στρεμματική ενίσχυση), στα μεταφορικά ζωοτροφών, στο «ποιοτικό παρακράτημα» του γάλακτος αλλά και να βρεθούν επί πλέον πόροι να στηριχτούν και άλλες καλλιέργειες και τοπικά προϊόντα όπως ο γλυκάνισος, τα ρεβίθια Λισβορίου, τα κάστανα και τα μήλα Αγιάσου, τα Σύκα Ερεσού και Ιππείου, κ.α.
-Γιατί δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση στους αγρότες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ που η εφαρμογή του ξεκινά σε λίγες ημέρες.
– Γιατί μετέφερε 10% πόρους από τον πρώτο, στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, μειώνοντας έτσι τις άμεσες ενισχύσεις σε μια συγκυρία που οι αγρότες λόγω των πολλαπλών κρίσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και ενίσχυσης.
– Να εξηγήσει στους κτηνοτρόφους πως θα φτιάξουν διαχειριστικά σχέδια σε «εικονικές» βοσκήσιμες εκτάσεις που τους έχουν δοθεί με την τεχνική λύση.
-Να εξηγήσει στους κτηνοτρόφους των νησιών μας που θα βρουν βοσκοτόπια σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων για να μεταφέρουν τα κοπάδια τους, τους εαρινούς μήνες.
-Να εξηγήσει πως και με ποιο τρόπο θα φτιάξουν οι κτηνοτρόφοι μας τεχνητούς λειμώνες στις επικλινείς, πετρώδεις και γεμάτες αστοιβές εκτάσεις των νησιών μας.
-Να εξηγήσει πως θα γίνουν «στα αγροδασικά συστήματα πλούσια σε στοιχεία τοπίου» διαχειριστικά σχέδια όταν τα περισσότερα εμφανίζονται με τη μορφή δασικών εκτάσεων και είναι μη επιλέξιμα.
– Να εξηγήσει γιατί έχει ενταχθεί μόνο το 1% του προϋπολογισμού των οικολογικών σχημάτων στο πρόγραμμα συντήρησης αναβαθμίδων στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν πολλοί ελαιοπαραγωγοί μας.
– Να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η καταπολέμηση του δάκου στον Λεσβιακό ελαιώνα και πως θα διασφαλιστεί η ποιότητα του λεσβιακού ελαιολάδου, με τον σημερινό τρόπο διεξαγωγής της εργασίας της δακοκτονίας, όταν θα διπλασιαστούν οι βιολογικές εκτάσεις ελαιώνων σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο. Τα προβλήματα και τα ερωτήματα που μένουν άλυτα και αναπάντητα δεν έχουν τέλος.

Όχι άλλο κάρβουνο κ. Γεωργαντά! Όχι άλλες επικοινωνιακές φιέστες κ. Αθανασίου! Η ΝΔ δεν έχει κανένα σχέδιο για την δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού αγροτικού τομέα στα νησιά μας γι αυτό καταφεύγει συνεχώς σε πρόχειρες εμβαλωματικές λύσεις ή όπως λένε στα χωριά της Λέσβου, κάνει «πασαλείμματα». Αυτά όμως δεν είναι σοβαρή πολιτική.

¨Όσο για την πετσοκομένη ενίσχυση που ανακοίνωσε ο υπουργός σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που είχαν οι ελαιοπαραγωγοί την τελευταία τριετία. Μπορεί να δώσει μια προσωρινή ανακούφιση στους παραγωγούς όμως δεν θα αντιμετωπίσει ούτε θα λύσει τα μεγάλα διαθρωτικά και δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός μας τομέας και που θα επιδεινωθούν αν η ΝΔ να εφαρμόσει το καταστροφικό της Στρατηγικό Σχέδιο στη νέα ΚΑΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως δύναμη πολιτικής αλλαγής, δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί για την υλοποίηση ενός πραγματικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη Λέσβο και τα νησιά μας, με επίκεντρο τον αγρότη και την αξιοπρέπεια του προς όφελος του αγροτικού τομέα των νησιών μας και της νησιωτικής κοινωνίας

To top