Σχολικοί νοσηλευτές: Επιστολή-κόλαφος γονέων σε Μητσοτάκη και Κεραμέως για τις ελλείψεις στη Μυτιλήνη

Σχολικοί νοσηλευτές: Επιστολή-κόλαφος γονέων σε Μητσοτάκη και Κεραμέως για τις ελλείψεις στη Μυτιλήνη

Γονείς παιδιού που έχει διαγνωστεί με σοβαρή αλλεργία διαμαρτύρονται στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας για το γεγονός ότι το σχολείου του γιου τους στη Μυτιλήνη έχει μείνει χωρίς σχολικό νοσηλευτή.

Με μία επιστολή-κόλαφο η οποία έχει κοινοποιηθεί τόσο στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, γονείς από τη Μυτιλήνη αποκαλύπτουν το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει ο γιος τους ο οποίος εφέτος στερείται σχολικού νοσηλευτή στο δημοτικό σχολείο.

Το παιδί έχει διαγνωστεί με σοβαρή αλλεργία η οποία συχνά τον οδηγεί στο νοσοκομείο με αλλεργικά σοκ. Οι γιατροί του έχουν ήδη γνωματεύσει ότι ο μικρός ασθενής χρειάζεται σχολικό νοσηλευτή καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο έτσι ώστε να υπάρχει ο εξειδικευμένος άνθρωπος ο οποίος θα ενεργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά σε περίπτωση αλλεργικού σοκ.

Πέρυσι το παιδί καλυπτόταν καθώς υπήρχε σχολικός νοσηλευτής στο σχολείο. Εφέτος, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του επικεφαλής του σχολείου, η θέση δεν έχει καλυφθεί και το νεαρό αγόρι βρίσκεται καθημερινά σε μεγάλο κίνδυνο. Ακόμα και την Παρασκευή, λίγη ώρα πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές, το παιδί υπέστη αλλεργικό σοκ και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ακολουθεί η επιστολή των γονιών, όπως δημοσιεύθηκε στο news247.gr

1/10/2021

Προς: Περιφερειακή Διεύθυνση Α´Βάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Υπ´όψη της Αξιότιμης Προΐσταμένης Α´Βάθμιας Εκπαίδευσης, κας Στρατάκη Αικατερίνης

Κοιν.: Αξιότιμο Πρόεδρο της Κυβέρνησεως, κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Αξιότιμη Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέτα Μακρή

Αξιότιμο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κο Αλέξανδρο Κόπτση.

Θέμα: Τοποθέτηση Νοσηλεύτριας/Νοσηλευτή στο Δ´Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες, πλήρωσης της θέσης Νοσηλευτή/- τριας στο Δ´Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς 2020-2021, που ήταν συμπληρωμένη η θέση με Νοσηλεύτρια, λόγος για τον οποίο προκύπτουν εύλογα (και όχι μόνο…) ερωτήματα:

Γιατί δεν συνεχίσθηκε και φέτος (2021-2022) η περυσινή (2020-2021) συνεργασία/παρουσία της (Νοσηλεύτριας) στο Δ´Δημοτικό Σχολείο και αγνοήθηκε σχετικό του αίτημα πρός τη Α´Βάθμια Εκπαίδευση; Με ποια απόφαση και με ποιές διαδικασίες απομακρύνθηκε η Νοσηλεύτρια και δεν αντικαταστάθηκε; Με παρέμβαση ποιών; Με ποια κριτήρια; Σε ποιο Σχολείο μεταφέρθηκε (η Νοσηλεύτρια), «εγκαταλείποντας» το Δ´Δημοτικό και αφήνοντας το ακάλυπτο από Νοσηλεύτρια; Τέλος, γιατί αυτή η άνιση μεταχείρηση/αντιμετώπιση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα —ζήτημα ζωής και θανάτου— να «χάσει» το Σχολείο τη Νοσηλεύτρια του και να μην πληρωθεί η θέση της;

Οι λόγοι τοποθέτησης της Νοσηλεύτριας πέρυσι (2020-2021) στο Δ´Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης δεν εξέλιπαν στη φετινή χρονιά, αντίθετα έχουν ενισχυθεί, ύστερα και από το αλλεργικό σόκ, που υπέστη ο γιός μας (σσ υπάρχει το όνομα του παιδιού) μαθητής της Γ´ τάξης του Δημοτικού, εισαχθείς εκτάκτως προ δεκαμήνου περίπου, 21.11.20, στο Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», με σοβαρό αλλεργικό σόκ, όπου κινδύνεψε η ζωή του για δεύτερη φορά, στη διάρκεια επαναφοράς του με ανδρεναλίνη-κορτιζόνη-αντισταμινικά από τους θεράποντες γιατρούς και παρέμεινε εντός του Νοσοκομείου επί διήμερο, μέχρι 23.11.20, για ιατρική παρακολούθηση.

Κατόπιν των προαναφερθέντων και ύστερα από το, από Ιούνιο 2021, υποβληθέν αρμοδίως (στη Διεύθυνση σας) αίτημα του Δ´Δημοτικού Σχολείου τοποθέτησης Νοσηλεύτριας (ή διατήρησης της περυσινής), που όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν ελήφθη καθόλου υπό όψη, ούτε εξηγήσεις δόθηκαν, για άγνωστους λόγους, ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση τοποθέτηση Νοσηλεύτριας/Νοσηλευτή στο Δ´Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, προκειμένου τυχόν νέο επεισόδιο αλλεργικής αντίδρασης, να αντιμετωπισθεί το γρηγορώτερο δυνατόν και επιτυχώς, μη βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του παιδιού μας, ίσως και τις ζωές άλλων μαθητών και από άλλες αιτίες.

Προτείνουμε προς τούτο ενδεικτικά:

•Νέα/έκτακτη ειδική πρόσκληση, ίσως και με…«μειωμένα» προσόντα, όπως π.χ. ενδεικτικά, όχι απαραίτητα οι Νοσηλευτές/-τριες να είναι απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών ή

•Χορήγηση VOUCHER στους Γονείς, που το παιδί τους έχει το πρόβλημα και οι οποίοι θα φροντίσουν για τη πλήρωση της θέσης του Νοσηλευτή του Σχολείου.

Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν και άλλες, ίσως καλύτερες λύσεις, που προΰποθέτουν όμως να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, προς επίλυση του προβλήματος.

Επιφυλασσόμενοι παντός νόμιμου δικαιώματος μας, κατά παντός υπευθύνου, για τη σωματική και όχι μόνο ακεραιότητα, καθώς και τη προστασία της ζωής του παιδιού μας, προσδωκούμε και προσβλέπουμε στην ικανοποίηση του αιτήματος μας.

Υστερόγραφα θέτουμε υπ´όψη σας τα παρακάτω:

Η απόφαση τοποθέτησης ή μη Νοσηλεύτριας/-τή σε Σχολείο —«απόφαση Ζωής ή θανάτου»— ισοδυναμεί/είναι ίδια με την απόφαση των…υπευθύνων: «Ποιό Σχολείο επιλέγουν, να «σωθούν» οι μαθητές του και ποιό Σχολείο «αφήνουν», δεν επιλέγουν τη προστασία των μαθητών του, εγκαταλείποντας τους στη τύχη τους, εκθέτοντας τους συγχρόνως σε κινδύνους έκτακτων επεισοδίων, με δυσάρεστες συνέπειες, μη αποκλείοντας, ό μη γένοιτο και…τα πολύ χειρότερα!

Με απλά λόγια «επιλέγουν/αποφασίζουν…ποιός θα ζήσει και ποιός όχι»!

Ο ισχυρισμός των αρμοδίων/«ανεύθυνουπεύθυνων?», ότι δεν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον εκ μέρους των Νοσηλευτών για αυτές τις θέσεις, δεν ευσταθεί

Ενδιαφέρον για δουλειά υπάρχει και αιτήσεις Σχολικών Νοσηλευτών υπάρχουν, οπως αναφέρεται στις σχετικές αναρτήσεις, (που προηγούνται της παρούσας) και το γνωρίζουν όλοι, αλλά ενδεχόμενα το ύψος της αμοιβής τους ή το καθεστώς/διάρκεια/όροι της συνεργασίας τους κλπ, για την υπ´όψη θέση, να μην είναι ικανοποιητικοί και κατά συνέπεια μη ελκυστικοί ή οι αντίστοιχες αμοιβές/όροι/προΰποθέσεις κ.α., π.χ. για (τη θέση) Νοσηλευτή COVID ή άλλη θέση αλλού, ελκυστικότεροι, «βάζοντας» η Πολιτεία, ίσως άθελα της, σε «διατίμηση την αδιατίμητη» Υγεία και Ζωή των μαθητών, επιλέγοντας και καλώς, να σωθούν οι COVID ασθενείς και συγχρόνως να υποστούν οι μαθητές και κακώς, τις δυσμενείς συνέπειες δυσάρεστου, έκτακτου π.χ. αλλεργικού ή αλλου επεισοδίου, λόγω απουσίας Νοσηλευτή.

Οι ευθύνες της Πολιτείας και κυρίως της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και ενδεχόμενα και άλλου ή άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, είναι πολύ μεγάλες, διότι ενώ γνωρίζουν όλοι πολύ καλά το πρόβλημα και τις συνέπειες του, δεν το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και οριστικά, οπως π.χ. ενδεικτικά με αύξηση αποδοχών ή θέσπιση ελκυστικών κινήτρων/όρων/προΰποθέσεων κλπ,κλπ, υπέρ των ενδιαφερομένων.

Και από την άλλη πλευρά, Γονείς, Δάσκαλοι, Δημοτικά Σχολεία, Περιφερειακή Διεύθυνση Α´Βάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κ.α., κάθε χρόνο να αγωνιούν, να ζητούν απεγνωσμένα, να «εκλιπαρούν» για τη πλήρωση της θέσης του Νοσηλευτή στο Σχολείο τους, με τους…«αρμόδιους» να αποφασίζουν…ποιά Σχολεία θα καλυφθούν και ποιά όχι με Νοσηλευτή!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι περί τούτου αποφασίζοντες (αρμόδιας Επιτροπής), όχι μόνο γνωρίζουν το πρόβλημα, που κάθε χρόνο το βιώνουν, αλλά και το έχουν θέσει υπ´όψη της Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, πού όμως μέχρι σήμερα δεν έχει επιληφθεί προς επίλυση του, αν και είναι μη διαπραγματεύσιμη απαίτηση/αίτημα πολλών, αφήνοντας «να σέρνεται», καιρό τώρα, δίχως να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα, ταλανίζοντας και όχι μόνο τους πάντες.

Εν πάσει περιπτώσει, απαιτούνται εκ μέρους της Πολιτείας, άμεσες και έξυπνες ενέργειες για να …«σπάσει το απόστημα» —πρόβλημα/πονοκέφαλος διαχρονικό— που απασχολεί σοβαρά την Εκπαιδευτική Κοινότητα, αυτό της…«έγκατάληψης» Σχολείου/Μαθητών στη τύχη τους, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον, για τις εν λόγω θέσεις και τη πλήρωση τους, από τους Νοσηλευτές, σύμφωνα άλλωστε και με τη κείμενη Νομοθεσία, αλλά και με την Αρχή της Ίσης Μεταχείρησης!

To top