Στο Εφετείο η υπόθεση των δυο Αφγανών που έχουν καταδικαστεί σε 100 χρόνια φυλάκιση

Στο Εφετείο η υπόθεση των  δυο Αφγανών που έχουν καταδικαστεί σε 100 χρόνια φυλάκιση
Φωτογραφία: 7 Απριλίου 2022

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου έχει προγραμματισθεί σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου η εκδίκαση της  έφεση των Αμίρ και  Ακίφ, από το Αφγανιστάν οι οποίοι έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 50 χρόνια φυλάκισης ο καθένας για διακίνηση μεταναστών. Ως μάρτυρας υπεράσπισης μεταξύ άλλων καταθέτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου.

Σε συνέχεια της διεθνούς πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, «142 χρόνια φυλακή: μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ», οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Στ. Κούλογλου, Clare Daly και Mick Wallace θα βρίσκονται ξανά στη Λέσβο, για να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη του Ακίφ Ρασούλι και Αμίρ Ζαχίρι, δυο Αφγανών που έχουν καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλακή ο καθένας, ως διακινητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  Αμίρ ήρθε στη Μυτιλήνη μαζί με την έγκυο γυναίκα του και την τότε μόλις 5 ετών κόρη τους.

Στην δίκη τον Σεπτέμβριο του 2020 μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ένας λιμενικός, που δεν παρευρέθηκε στη δίκη. Αναγνώστηκε μια κατάθεση του, στην οποία τους κατηγορούσε  για πρόκληση ναυαγίου και όχι για διακίνηση. Μετά από ενάμιση χρόνο, η έφεση των δύο Αφγανών επρόκειτο να εκδικαστεί τον προηγούμενο Μάρτιο, αλλά η δίκη ορίσθηκε   για  τον Απρίλιο. Κατά την  έναρξη της διαδικασίας, ο εισαγγελέας πρότεινε να αναβληθεί η δίκη γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων και έπρεπε να καταθέσει ο Λιμενικός. Τελικά το Δικαστήριο δέχθηκε ομόφωνα να αναβληθεί η δίκη για τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν, με δεδομένη την παραδοχή της απουσίας επιβαρυντικών στοιχείων και την καλή τους διαγωγή, να απελευθερωθούν οι δύο με περιοριστικούς όρους. Είπαν ότι η οικογένεια του Αμίρ, που ήταν στο δικαστήριο έμενε στο ΚΥΤ του Καρα Τεπε όπου θα μπορούσε να φιλοξενηθεί και ο ίδιος. Κάτι που δεν έγινε δεκτό και οδηγήθηκαν και πάλι στη φυλακή της Χίου όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα που εκδικάζεται το εφετείο.

 

To top