Εντυπωσιακή νυχτερινή άσκηση του στρατού στο Καμμένο Δάσος

Εντυπωσιακή νυχτερινή άσκηση του στρατού στο Καμμένο Δάσος
φωτο Ιγνάτης Τσικνής

Παρουσία του Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη,  του Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ υποστράτητου Γρηγόριου Μπουντλιάκη και εκπροσώπων τοπικών αρχών  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, εντυπωσιακή νυχτερινή άσκηση του στρατού «ΤΑΜΣ ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ 2022» με πραγματικά πυρά στο «Καμμένο δάσος».

Η τακτική άσκηση  Στρατευμάτων «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ 2022 – ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ» είναι άσκηση  με πραγματικά πυρά. Είχε στόχο την εκπαίδευση των Μονάδων  σε ιδιαίτερες  νυχτερινές συνθήκες  καθώς απαιτούνται ειδικά όργανα σκόπευσης και παρατήρησης ενώ οι ανάγκες συντονισμού διοίκησης και ελέγχου, είναι αυξημένες.
Η άσκηση ήταν μικτή αφού συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα αναγνώρισης, επιθετικά ελικόπτερα και διπλής ενεργείας με την απεικόνιση πολλών εχθρικών ενεργειών και βοήθησε σημαντικά στην επαύξηση της διακλαδικότητας με τους υπόλοιπους  κλάδους των ΕΔ, καθώς και την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα βελτιώσουν τη συνεργασία και διαλειτουργικότητα μέσων και διαδικασιών.

Αξιωματικός Σχεδίασης Άσκησης ήταν ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Δημήτριος Χούπης , Αξιωματικός Διεξαγωγής Άσκησης ο Διοικητής 98 ΑΔΤΕ Γρηγόριος Μπουντλιάκης.
Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλο μέρος στελεχών και Οπλιτών Θητείας της 98 ΑΔΤΕ με το σύνολο των οπλικών συστημάτων, Επιθετικά Ελικόπτερα, Ελικόπτερα Αναγνωρίσεως και Μεταφοράς Προσωπικού και ζεύγος αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ας έρθουν νύχτα λοιπόν…»

Η  ονομασία της άσκησης  «Βελλεροφών» προήλθε από τον   Όμηρο και όχι τυχαία αφού έχει έντονο συμβολισμό. Η  «Χίμαιρα» που θανάτωσε ο γιός του Γλαύκου, Βελλεροφόντη, ήταν ένα φοβερό τέρας με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού.  «η Πατρίδα στο διάβα της γνώρισε ΧΙΜΑΙΡΕΣ, ωστόσο δεν υπέκυψε στις τερατώδεις απαιτήσεις τους. Αγωνίσθηκε, πάλεψε, και θυσίασε ζωές» τόνισε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ . Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι  το νόημα της νυχτερινής άσκησης συνοψίζεται  στη διατυπωθείσα παραδοχή του Βιργιλίου : ″Αν θέλεις ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο″ και συμπλήρωσε με νόημα απαντώντας στις τουρκικές απειλές: «Ας έρθουν νύχτα λοιπόν για να δουν πως πολεμούν οι στρατιώτες μας».

Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Πανάγος Κουφέλος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσακύρης.

 

To top