Γιάννης Μπουρνούς: «Αποζημιώστε τώρα τους ελαιοπαραγωγούς»

Γιάννης Μπουρνούς: «Αποζημιώστε τώρα τους ελαιοπαραγωγούς»

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, τονίζοντας πως οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η τοπική οικονομία του νησιού, ενώ επισήμανε την πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου τονίζει στην παρέμβασή του ότι το παρατεταμένο κύμα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας σε ενέργεια και αγροτικά εφόδια έχει καταστήσει εξαιρετικά ασύμφορη, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες καλλιέργειες, την ελαιοσυλλογή.

Στη συνεχεία, ο Γ. Μπουρνούς επισημαίνει στον Υπουργό ότι παρά την φαινομενικά καλή φετινή εικόνα της καρποφορίας των ελαιόδεντρων και την προσδοκία που δημιουργήθηκε στους ελαιοπαραγωγούς ότι θα μπορούσαν αυτή τη χρονιά να καλύψουν χρέη και άμεσες οικονομικές ανάγκες και υποχρεώσεις, η παρατεταμένη ανομβρία, η δακοπροσβολή – λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης και μη επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εντομοκτόνων – έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες οξύτητες στο παραγόμενο λάδι.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, ανταποκρινόμενος άμεσα στην επιστολή διαμαρτυρίας του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου για τις ανεκπλήρωτες κυβερνητικές υποσχέσεις για στήριξη των ελαιώνων της Λέσβου – που εξαγγέλθηκαν, μετά από δική του κοινοβουλευτική ερώτηση, στις 04.02.2022 και αφορούσαν στην οριζόντια αποζημίωση 30 ευρώ ανά στρέμμα σε όλους ανεξαίρετα τους ελαιοπαραγωγούς μέχρι το Πάσχα του 2022 – καλεί, για άλλη μια φορά, τον κ. Γεωργαντά να σταματήσει τον εμπαιγμό των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου και να τις υλοποιήσει στο ακέραιο. Ομοίως, τον καλεί να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εκπλήρωση της εξαγγελίας περί αποζημιώσεων για την κάλυψη της ακαρπίας της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2022

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Η εγκατάλειψη των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου υπονομεύει την τοπική οικονομία.»
Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορά με την επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για την πλήρη εγκατάλειψη των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου που – μεταξύ άλλων – υπονομεύει την τοπική οικονομία του νησιού και ματαιώνει κάθε ελπίδα ανάκαμψης και ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η ελαιοσυλλογή, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες καλλιέργειες, καθίσταται εξαιρετικά ασύμφορη εξαιτίας του παρατεταμένου κύματος της ανεξέλεγκτης ακρίβειας σε ενέργεια και αγροτικά εφόδια.
Επιπλέον, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου υπογραμμίζει ότι παρά την φαινομενικά καλή φετινή εικόνα της καρποφορίας των ελαιόδεντρων και την πεποίθηση που δημιουργήθηκε στους ελαιοπαραγωγούς, από την ως άνω καρποφορία, ότι θα μπορούσαν αυτή τη χρονιά να καλύψουν χρέη και άμεσες οικονομικές ανάγκες και υποχρεώσεις, η παρατεταμένη ανομβρία, η δακοπροσβολή – λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης και μη επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εντομοκτόνων – έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται λάδια με μεγάλες οξύτητες.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται στο έγγραφο του Δικτύου ότι η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου εντείνεται από την μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων, όπως αποτυπώθηκαν από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό, στην απάντηση του στις 04.02.2022 (Αρ. πρωτ.: 30/9087) σε σχετική ερώτηση μου και αφορούσαν στην οριζόντια αποζημίωση 30 ευρώ ανά στρέμμα, σε όλους ανεξαίρετα τους ελαιοπαραγωγούς μέχρι το Πάσχα του 2022. Ομοίως, ανεκπλήρωτη έμεινε και η εξαγγελία του προέδρου του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις κάλυψης της ακαρπίας της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα ως άνω οξύτατα προβλήματα, πλήττουν τον Ελαιώνα της Λέσβου και τις ζωές χιλιάδων οικογενειών, αυξάνοντας την ανεργία την φτώχεια και την απόγνωση.

To top