Κύμα οργής στην Κίνα κατά της πολιτικής «Zero Covid»

Κύμα οργής στην Κίνα κατά της πολιτικής «Zero Covid»

Οι διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής «Ζero Covid» εξαπλώνονται σαν την φωτιά από πόλη σε πόλη, με τη μεγαλύτερη ένταση από την εποχή της διαμαρτυρίας των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, πριν τρεις δεκαετίες.

Η φωτιά που ξεκίνησε από ένα ελαττωματικό καλώδιο σε διαμέρισμα στον 15ο όροφο πολυκατοικίας στη δυτική Κίνα και σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, απειλεί τώρα να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα υπό τη μορφή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό και να προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων κατά του καθεστώτος επί Σι Τζινπίνγκ.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν με κεριά και λουλούδια στα χέρια για να θρηνήσουν τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ουρούμτσι. Σε πανεπιστήμια φοιτητές προέβησαν σε ολονυκτίες, κάποιοι κρατώντας λευκά χαρτιά στα χέρια ως βουβές διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος.

Στην οικονομική πρωτεύουσα Σαγκάη, κάποιοι κάτοικοι μάλιστα έφτασαν στο να ζητήσουν την αποχώρηση από την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σι Τζινπίνγκ, μια σπάνια και τολμηρή πρόκληση των αντανακλαστικών του αυταρχικού καθεστώτος του Πεκίνου.

Το ξέσπασμα αυτό έχει προκαλέσει νέα πίεση στον κ. Σι μόλις έναν μήνα μετά την εξασφάλιση και τρίτης θητείας στην ηγεσία του Κόμματος, πράγμα που σφράγισε την εικόνα του ως τον πλέον κυρίαρχο ηγέτη της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Η γενικευμένη οργή έχει προκληθεί από τη δική του στρατηγική μηδενικής ανοχής του κορωνοϊού, που αποσκοπεί στην εξάλειψη των μολύνσεων μέσω λόκνταουν, καραντίνας και μαζικών τεστ.

To top