Υπουργείο Μετανάστευσης: 550.000 ευρώ στο Δήμο Μυτιλήνης για το πρώην ΚΥΤ Μόριας

Την αγορά και αποκατάσταση του πρώην ΚΥΤ Μόριας χρηματοδότησε με το ποσό των 550.000 ευρώ το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Την σχετική απόφαση υπέγραψε την Τετάρτη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη παρουσία του Αντιπροέδρου της βουλής, βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου.

Αναλυτικά σε ανάρτησή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, υπέγραψα την απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης του Δήμου Μυτιλήνης για την αγορά και την αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΚΥΤ Μόριας».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζονται τα εξής: 

«ο κ. Μηταράκης υπέγραψε χρηματοδότηση ύψους 550.000 ευρώ προς τον Δήμο Μυτιλήνης, παρουσία του Δημάρχου, κ. Στρατή Κύτελη και του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, που αφορά στην έγκριση της αίτησης του Δήμου Μυτιλήνης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση – Καθαρισμός χώρου πρώην ΚΥΤ Μόριας».   

Συνολικά ο Δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου 15.095.256,40 €, εκ των οποίων τα 6.712.219,40 € αφορούν στα δημοτικά τέλη, τα 5.020.637,00 € στις έκτακτες επιχορηγήσεις, και τα 3.362.400,00 € στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Επιπλέον, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει χρηματοδοτήσει την Αναπτυξιακή Μυτιλήνης με 6.109.700,00 €, με σκοπό την εκπόνηση έργων που αφορούν στο Δήμο.   

Ειδικότερα, ο συνολικά εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου και των υποέργων του ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (550.000,00 €) ευρώ, ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του συνολικού έργου προσδιορίζεται σε δέκα (10) μήνες και η χρηματοδότηση θα γίνει μέχρι του ως άνω εγκεκριμένου ποσού.     

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων:   

«Αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες που σήκωσαν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης  όχι μόνο τον χώρο όπου πέρασαν και διέμειναν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, σε απάνθρωπες συνθήκες αλλά και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος για την τοπική κοινωνία. Εντός του 2023, η Νέα Ελεγχόμενη Κλειστή Δομή της Λέσβου, στη Βάστρια θα είναι γεγονός. Με τη δημιουργία των νέων δομών, επιτυγχάνεται αφενός η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, και αφετέρου η προάσπιση της ασφάλειας και της αρμονικής διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών. Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά μας, επισφραγίζεται με ακόμη μία εφαρμογή των υποσχέσεών μας προς τις τοπικές κοινωνίες».

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μυτιλήνης τονίζει τα εξής:

Στην κυριότητα του Δήμου Μυτιλήνης περνά η έκταση του πρώην ΚΥΤ της Μόριας, μετά την έγκριση όλων των σχετικών διαδικασιών που δρομολογήθηκαν, μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης να την αγοράσει από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση γι’ αυτό  από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Η έκταση αυτή που πριν μερικά χρόνια ήταν αντικείμενο δυσφήμισης του νησιού μας, πρόκειται να αξιοποιηθεί, όπως έχει ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή, για τη δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών και άλλων χρήσεων, με στόχο την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που τόσο είχε ταλαιπωρηθεί κατά την περίοδο έντασης του μεταναστευτικού, που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια.

Η μεταβίβαση του πρώην ΚΥΤ της Μόριας στο Δήμο Μυτιλήνης σηματοδοτεί μια άλλη εποχή για την περιοχή, και ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση του χώρου. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, στο χώρο του πρώην ΚΥΤ της Μόριας πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο σύγχρονο Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες, ενώ ένα μέρος της έκτασης πρόκειται να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών και για άλλες υποδομές του Πανεπιστημίου.

Η μεταβίβαση του πρώην ΚΥΤ στην κυριότητα του Δήμου Μυτιλήνης εντάσσεται στην στοχευόμενη προσπάθεια της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης να «γυρίσει σελίδα», αποκαθιστώντας την εικόνα της περιοχής που ταλανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι η συνέχεια, μετά το κλείσιμο του πρώην ΠΙΚΠΑ και του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, που η αξιοποίησή τους έχει δρομολογηθεί, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στην υπόθεση αυτή καθοριστική ήταν η συμβουλή του Υπουργού Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη, καθώς και του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου.

Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε την αναβάθμιση του τόπου μας και αυτό προσπαθούμε.

 

 

To top