Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά

Τις θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου σήμερα η Τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ με κεντρική ομιλήτρια τη βουλευτή του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα.

Η κα. Κομνηνάκα σχολίασε επίσης τις εξελίξεις όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά και το κλίμα όξυνσης που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Τουρκίας, ενώ  αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης των στρατευμένων του νησιού.

Αναλυτικά στα όσα αναφέρθηκε η Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα:

Είναι γνωστή σε πολλούς η δράση μας, και πρέπει να γίνει γνωστή σε ακόμα περισσότερους, για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Αντίστοιχη δράση αναπτύσσουμε τόσο έξω αλλά και μέσα στη βουλή, για τους ένστολους, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, με χαρακτηριστικές τις εξής παρεμβάσεις:
 Επανειλημμένες ερωτήσεις για την απομάκρυνση αμίαντου από στρατόπεδα και πολεμικά πλοία, με δεδομένη την επικινδυνότητα και τις συνέπειες για την υγεία.
 Για το δυσβάστακτο κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για στρατιωτικούς και στρατευμένους, για τις μετακινήσεις τους από και προς τις έδρες των Μονάδων που Υπηρετούν και τα προβλήματα που πολλές φορές δημιουργούνται με τη διακοπή ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
 Για την άμεση καταβολή των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών, παραμεθόριων περιοχών, ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής απασχόλησης, καθώς και του επιδόματος θέσης ευθύνης στους Οπλίτες Βραχείας Κατάταξης.
 Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη λειτουργία του Σταθμού Επανακτήσιμων (ΣΤΕΠ) στη Μυτιλήνη, σχετικά με εργαστήρια υγειονομικών εξετάσεων και απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες.
 Για την αύξηση της χορηγούμενης άδειας που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (άνδρες και γυναίκες) για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ώστε να ολοκληρώνεται με ασφάλεια η διαδικασία.
 Για αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τα διαστήματα έξαρσης της πανδημίας με τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού στα στρατόπεδα.
 Την απεμπλοκή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μεταφορά μαθητών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, όπου αξιοποιούνται για άλλη μια φορά ως «απλήρωτο εργατικό δυναμικό», προς εξοικονόμηση κονδυλίων απ’ την κυβέρνηση, μη έχοντας παράλληλα την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίζουν με παιδαγωγικό και επιστημονικό τρόπο τα θέματα που άπτονται της σωματικής και ψυχικής υγείας των μεταφερομένων.
 Στελέχωση με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Παράκτιου Περιπολικού Σκάφους ΛΣ «Γεώργιος Κωτούλας» και άμεση καταβολή των οφειλών προς το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος
 Για την απαράδεκτη προσπάθεια ποινικοποίησης της ελευθερίας έκφρασης γνώμη στρατευμένου, που υπηρετώντας τη θητεία του εξέφρασε, όπως είχε κάθε δικαίωμα τις φιλειρηνικές του απόψεις ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, βρισκόμενος αντιμέτωπος με ΕΔΕ αλλά και με εκκίνηση προκαταρκτικής εξέτασης ενώπιον του Εισαγγελέα του Στρατοδικείου, για όσα είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να εκφράσει.
Οι συνθήκες που διανύουμε είναι κρίσιμες και σε συνδυασμό με ορισμένες εξελίξεις από την τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως τώρα, εμπνέουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση από το λαό μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
 Ο πόλεµος στην Ουκρανία φουντώνει. Η προσάρτηση κατεκτηµένων εδαφών στη Ρωσική Οµοσπονδία και η πολύµορφη στήριξη, ακόµη και µε βαρύ οπλισµό, του ευρωατλαντικού στρατοπέδου προς την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του ιµπεριαλιστικού ανταγωνισµού και πολέµου. Πραγµατοποιούνται δολιοφθορές σε κρίσιµες υποδοµές. Απειλούν ακόµα και µε χρήση πυρηνικών όπλων. Το πρόσφατο περιστατικό βομβαρδισμού των εδαφών της Πολωνίας επιβεβαιώνει το διαρκή κίνδυνο για γενίκευση του πολέμου.
 Η ηγεσία της Τουρκίας συνεχώς κλιµακώνει τη ρητορική σε βάρος της χώρας. Αυξάνει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά. Τώρα πια δεν αµφισβητεί µόνο την κυριαρχία σε νησιά που υποτίθεται δεν καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες (“γκριζάρισµα”), ούτε µόνο τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας (αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ). Αµφισβητεί επιπλέον την κυριαρχία νησιών συνδέοντάς την µε την “αποστρατιωτικοποίησή” τους! Εργαλειοποιεί κατατρεγµένους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα µειώνονται απαράδεκτα οι αµυντικές δυνατότητες των νησιών µετά από την πρόσφατη απόσυρση των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και άλλου σηµαντικού οπλισµού και αποστέλλονται στην Ουκρανία (ήδη συζητιούνται S -300, TOR M-1)! Η απόσυρση αντικειµενικά συσχετίζεται µε την “αποστρατιωτικοποίησή”, ενώ η αποστολή τους βαθαίνει την επικίνδυνη ελληνική εµπλοκή στον πόλεµο της Ουκρανίας.
 Όλες οι µέχρι σήµερα κυβερνήσεις της χώρας µας συµµετέχουν στους πολέµους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στέλνουν στρατό ακόµη και πολύ µακριά, εκτός συνόρων, σε πολεµικές αποστολές σε βάρος άλλων λαών.
 Και οι τρεις μαζί ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν τη διεύρυνση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Και οι τρεις μαζί ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο την αποστολή όπλων στο Ζελένσκι. Και οι τρεις μαζί έστρωσαν το έδαφος και υλοποίησαν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, και τη μετατροπή της σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ.
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας οι αγώνες και µαζικές κινητοποιήσεις των εργαζοµένων σε πολλές χώρες, ενάντια στον πόλεµο και την εµπλοκή σε αυτόν, ενάντια στους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισµούς, ενάντια στις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας, ενάντια στην προσπάθεια να φορτωθεί για µια ακόµη φορά στις πλάτες των εργαζοµένων ο λογαριασµός του πολέµου και της πολύπλευρης στήριξης του κεφαλαίου.
Στους αγώνες αυτούς συµβάλλει το ΚΚΕ µε όλες του τις δυνάµεις.
Σταθερά αναδεικνύει και διεκδικεί την κάλυψη των αναγκών και των δικαιωµάτων του λαού, όπως και των στρατευµένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάµεων, τόσο µέσα όσο και έξω από τη Βουλή.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ σε όλους και όλες που:
‣Αγανακτούν με τις ντροπιαστικές εικόνες, όπως αυτή σήμερα το πρωί, αστυνομικών να μπουκάρουν μαζί με δικαστικούς επιμελητές για να πετάξουν έξω απ’ την πρώτη της κατοικία χαμηλοσυνταξιούχο. Αξιοποιώντας το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο που από κοινού διαμόρφωσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χαρίζοντας τη λαϊκή στέγη στα αρπακτικά των funds και ποινικοποιώντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής στέγης.
‣Παλέψαµε µαζί για το δίκιο κάθε εργαζόµενου (µε στολή ή χωρίς), κάθε ανέργου, κάθε νέας και νέου, κάθε συνταξιούχου.
‣Αµφισβητούν και εναντιώνονται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στους πολεµικούςσχεδιασµούς και τις κυρώσεις που πληρώνουν τελικά οι λαοί.
‣ Δεν έχουν καµία εµπιστοσύνη στα αστικά κόµµατα. Βλέπουν τη σήψη να αναβλύζει από κάθε πόρο του καπιταλιστικού συστήµατος.
και τους καλούµε να συµπορευτούµε
ξεπερνώντας το κλίµα της αναµονής, του εφησυχασµού.
Στο χέρι μας είναι να δώσουμε διέξοδο, να μην είμαστε παθητικοί θεατές, με το ΚΚΕ δυνατό παντού, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

 

 

To top