«Κιβωτός του Κόσμου»: Καταγγελίες- σοκ για σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς, απομονώσεις, στέρηση τροφής

Χιονοστιβάδα καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς, παιδική εργασία, τιμωρίες, απομονώσεις έρχονται στο φως για την οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου». Οι καταγγελίες αγγίζουν και τη δομή της Χίου. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες. Η υπόθεση συγκλονίζει το πανελλήνιο ενώ  σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται το επόμενο διάστημα να βγουν στο φως και άλλα συγκλονιστικά στοιχεία που αγγίζουν όχι μόνο εργαζόμενους αλλά και στελέχη.

 

Σαν βόμβα έσκασε η καταγγελία νεαρού για σεξουαλική κακοποίηση από δύο υπαλλήλους της ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου, την ώρα που πιθανολογείται πως η ιστορία έχει αρκετά μεγάλο «βάθος».Η καταγγελία από έναν 19χρονο, σήμερα, για κακοποίηση και ασέλγεια από δύο εργαζόμενους στη δομή όπου φιλοξενήθηκε, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας. Σύντομα ήρθε και δεύτερη καταγγελία, και πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και τρίτη. Δυο ενήλικοι (σήμερα) και ένας ανήλικος έχουν καταγγείλει πως έπεσαν θύματα κακοποίησης από άτομα που συνδέονται με την εν λόγω ΜΚΟ.

Η έρευνα αφορά και άλλα θέματα όπως διατροφής και διαχείρισης, αλλά και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Πως αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Συνήγορος του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των νέων κανόνων που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών, ξεκίνησε διοικητικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι θεσπιζόμενοι κανόνες.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ κάποιων παιδιών στις συγκεκριμένες δομές επικρατεί «νοσηρό κλίμα» και φόβος… Ως εκ τούτου, οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν.

Έπειτα από την αρχική καταγγελία, ένας νεαρός που είναι σήμερα 19 ετών κατέθεσε στον εισαγγελέα τη μαρτυρία του για συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν σε ασελγείς πράξεις κατά των παιδιών.

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και πλέον επεκτείνεται σε όλο το εύρος της λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου.

«Δε γνωρίζουμε τα περιστατικά»
Την ίδια ώρα, η “Κιβωτός του Κόσμου”, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε άγνοια για τα όσα καταγγέλλονται, σημειώνοντας ότι είναι πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας. Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

Καταγγελία για ξυλοδαρμό ανηλίκων τον Αύγουστο
Μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε, το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο είχε υπάρξει καταγγελία για ξυλοδαρμό ανηλίκων σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, για την οποία υπήρξε επίσης εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική παρέμβαση έγινε με αφορμή την καταγγελία πρώην εργαζόμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου», ότι στη δομή Διμηνίου στέλεχος της δομής από την Αθήνα χτύπησε τρία φιλοξενούμενα παιδιά.

To top