Συγκινητική συμμετοχή στη δράση του “Ηλιτόμηνον” για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Συγκινητική συμμετοχή στη δράση του “Ηλιτόμηνον” για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, το “Ηλιτόμηνον” , οργάνωση- μέλος του δικτύου εθνικών οργανώσεων του EFCNI, οργάνωσε την πανελλαδική εκστρατεία «Μια αγκαλιά για τα πρόωρα μωρά», στην οποία συμμετέχουν ομάδες γονέων και παιδιών από όλη την Ελλάδα, φτιάχνοντας κούκλες δεσίματος/αγκαλιάς (bonding dolls) για τα μωρά που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Στην πανελλαδική αυτή δράση  συμμετείχε και η Μυτιλήνη, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης. Στη δράση συμμετείχαν εθελοντικά πληθώρα γονέων και παιδιών όλων των ηλικιών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό ενθουσιασμό στο κάλεσμα του Ηλιτόμηνου.

 

Μικροί και μεγάλοι κατασκεύασαν και διακόσμησαν δεκάδες κούκλες δεσίματος/πανάκια αγκαλιάς, τα οποία συνόδευσαν με πανέμορφες ζωγραφιές, μηνύματα αλληλεγγύης προς τα πρόωρα νεογνά και τις οικογένειές τους και μια φωτογραφία με θέμα τη γονική αγκαλιά. Οι κούκλες που κατασκευάστηκαν στην εκδήλωση, πρόκειται να δοθούν στα πρόωρα νεογνά της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ήταν ένα πρωινό Κυριακής με πολύ συγκίνηση, χαρά, κέφι, δημιουργικότητα και αμέτρητα παιδικά χαμόγελα. Τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία, γνώρισαν την προωρότητα και κατανόησαν την σπουδαιότητα της γονικής αγκαλιάς κατά τη διάρκεια αυτού του ξεκινήματος στη ζωή ενός πρόωρου μωρού. Όλοι μαζί έστειλαν την αγάπη τους και μια τεράστια αγκαλιά σε όλα τα πρόωρα νεογνά, με την ευχή και την ελπίδα κάθε παιδί να έχει το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή στην αγκαλιά της οικογένειάς του. Η κούκλα δεσίματος είναι πολύ απλή κατασκευή φτιαγμένη με με απαλή, πολύ τρυφερή στο άγγιγμα πάνα, που δίνεται στη μητέρα για να την κρατήσει στο στήθος της και να πάρει τη μυρωδιά της κι έτσι, όταν η κούκλα δοθεί στο μωρό, να του δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεται κοντά στη μητέρα του και να του προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ ΚΑΙ ΤΟ EFCNI
Το «Ηλιτόμηνον» ανήκει στο δίκτυο των εθνικών οργανώσεων μελών του EFCNI. Είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας των πρόωρων νεογνών, την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί η προωρότητα στις οικογένειες, καθώς και την προβολή της ανάγκης για συντονισμένη δράση, προκειμένου να προστατευθεί αυτή η ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Το European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τους γονείς και τους ειδικούς επιστήμονες, με στόχο τη βελτίωση της μακροχρόνιας φροντίδας των πρόωρων νεογνών και των νεογέννητων γενικά, και επίσης την παροχή υποστήριξης στις οικογένειές τους. Το EFCNI επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη λαμβάνει το επίπεδο της περίθαλψης που τους αξίζει.

www.ilitominon.org
www.efcni.org
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κυρβουγιούκη Δήμητρα
Τηλ. 6934405882
Email:dimitrakirvouyouki@hotmail.com

 

 

To top