Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων απαιτεί άμεση ουσιαστική στήριξη των ελαιοπαραγωγών

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων απαιτεί άμεση ουσιαστική στήριξη των ελαιοπαραγωγών

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου  καλεί τη κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ να ενεργοποιήσουν πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για στήριξη των ελαιοπαραγωγών.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «Με το υπέρογκο κόστος παραγωγής λόγω της αλματώδους αύξησης της τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα και σε όλα τα μέσα και αγροεφόδια οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ειδικά φέτος που ο λεσβιακός ελαιώνας πλήττεται από τη παρατεταμένη ανομβρία, την εκτεταμένη δακοπροσβολή αλλά και την τεράστια αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος που βάζουν τα ελαιοτριβεία, συνθλίβουν τον βιοπαλαιστή παραγωγό».

Για τον λόγο αυτό, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, απαιτεί από τη κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστική στήριξη των ελαιοπαραγωγών με επιδότηση για τη χαμένη παραγωγή, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 0.07 λεπτά / kw στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

«Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Άμεσα αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% τη παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους» τονίζουν επιπλέον.

Τέλος καλούν την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να ασχοληθεί πραγματικά για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας στα νησιά μας, να σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών ασκώντας πίεση προς το Υπουργείο και τη κυβέρνηση για να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

To top