Αντικολλητικό τηγάνι: Τι προκαλεί στην υγεία μια απλή γρατζουνιά

Αντικολλητικό τηγάνι: Τι προκαλεί στην υγεία μια απλή γρατζουνιά

Αυστραλιανή μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε κύματα φωτός για να μετρήσει τα μικροσκοπικά σωματίδια, διαπίστωσε ότι μόνο μια ρωγμή σε ένα τηγάνι επικαλυμμένο με τεφλόν, π.χ. από σπάτουλα ή κουτάλι, αρκεί για να  απελευθερώσει έως και 2,3 εκατομμύρια μικροπλαστικά.

Συνολικά, περισσότερα από 9.000 πλαστικά σωματίδια διασκορπίστηκαν μέσα στο τηγάνι.  Μια μόνο γρατζουνιά στην επιφάνεια ενός αντικολλητικού τηγανιού αρκεί για να διαρρεύσουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στα τρόφιμα και τα σπίτια, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), γνωστές και ως “παντοτινά χημικά”, είναι σωματίδια ανθεκτικά στη θερμότητα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκατομμυρίων ειδών κουζίνας. Ο λόγος άλλωστε που αποκαλούνται «παντοτινά χημικά», επειδή χρειάζονται σχεδόν μια δεκαετία για να διασπαστούν στο σώμα, ενώ δεν διασπώνται ποτέ στο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου, αυτισμού και υπογονιμότητας.

Βρίσκονται δε σε τόσο υψηλά επίπεδα, που μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι στο 99% των Αμερικανών υπάρχουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματός τους.

Περσινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε παντοτινά χημικά στη μήτρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό.

Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές τις ουσίες, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο των νεφρών, των όρχεων, των ωοθηκών, του προστάτη, του θυρεοειδούς και του μυελού των οστών.

Παρά τους κινδύνους, δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί κανονισμοί στις ΗΠΑ σχετικά με την ποσότητα των υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών που επιτρέπεται να υπάρχουν στην επιφάνεια των βιομηχανικών προϊόντων.

To top