Προτάσεις του Επιμελητηρίου για στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Λέσβο

Προτάσεις του Επιμελητηρίου για στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Λέσβο

Τον απολογισμό της Γενικής Συνέλευσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη έκανε μιλώντας στον Αίολο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Ο κ. Μυρσινιάς αναφέρθηκε στα όσα συζητήθηκαν καθώς και στα αιτήματα που κατατέθηκαν για την στήριξη της  επιχειρηματικότητας στη Λέσβο.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο Λέσβου:

Με μεγάλη συμμετοχή από τα 59 επιμελητήρια όλης της χώρας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε., η οποία διεξήχθη στην Λέσβο, 4 & 5 Νοεμβρίου 2022, και φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου.
Στις εργασίες της Γ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε., συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την επιχειρηματική κοινότητα για τη στήριξη στο θέμα του πληθωρισμού, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 και ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των ΜμΕ με 750 εκατομμυρίων ευρώ που έως τον Μάρτιο -είτε υπάρχει δίκτυο είτε όχι, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Ιωάννης Μασούτης, στην κεντρική του ομιλία, ανέφερε πως από την Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα έχουν ζητηθεί:
• Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου το οποία προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.
• Η θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
• Θεσμικές παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.
• Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.
Ζητάμε, επίσης:
• Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις.
• Να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την εγκατάσταση των συστημάτων.
• Να αρθεί το μέγιστο όριο ισχύος των 3 MW.
• Να γίνεται αντιστοίχιση μιας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής.
Ο κ. Μασούτης τόνισε: «Τα αιτήματα αυτά τα συζητήσαμε και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο ίδιος μας διαβεβαίωσε ότι η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου θα συνεχιστεί για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Υπάρχει η ρητή δέσμευση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μείνουν ακάλυπτες».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, αφού ευχαρίστησε τους συνέδρους για την συμμετοχή τους, στην ομιλία του ανέφερε ότι:
«Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικά η Λέσβος γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια μια συνεχή αποεπένδυση και υστέρηση των οικονομικών μεγεθών έναντι σχεδόν όλων των άλλων περιφερειών της χώρας.
Σ’ αυτήν την εθνικά ευαίσθητη περιοχή, η αμέριστη και συνεχής στήριξη από την πολιτεία πρέπει να αποτελεί εθνικό καθήκον. Λέγεται ότι η καλύτερη αμυντική θωράκιση είναι η ισχυρή οικονομία πράγμα που ισχύει απόλυτα για το ακριτικό Βόρειο Αιγαίο.
Αν θέλουμε να αναστραφεί το κλίμα αποεπένδυσης, το brain drain και η δημογραφική κατάρρευση απαιτούνται γενναία μέτρα από την Πολιτεία που θα δημιουργήσουν παράλληλα ένα οικονομικό και αναπτυξιακό σοκ.
Είναι απόλυτα αναγκαία η σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου στα πρότυπα της αντίστοιχης για τη Θράκη.
Επίσης η δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος παράλληλα με τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για την εγκατάσταση προσώπων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων θα αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας παράγοντες αντιστροφής των οικονομικών δεικτών.
Επανερχόμαστε και στην πρόταση που έχουμε υποβάλλει για τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.
Ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός σταθερού και πυκνού συγκοινωνιακού δικτύου θα βοηθήσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τη διακίνηση των προϊόντων.
Η χρηματοδότηση επικοινωνιακής εκστρατείας αντιστροφής της εικόνας ειδικά για τη Λέσβο που άδικα στιγματίστηκε από τη μεταναστευτική κρίση είναι καθολικό αίτημα τόσο του Επιμελητηρίου όσο και των φορέων του τουρισμού και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη των αφίξεων κυρίως από το εξωτερικό.»
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κλείνοντας, επανέλαβε το πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου Λέσβου, για μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την επαναφορά τους και στα νησιά που τους απώλεσαν και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου προς τις επιχειρήσεις μαζί με το άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας καταχώρησης για το 2022 καθώς και την επέκταση του μέτρου και στους επισκέπτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Κατά τη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε., απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΝΔ Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, κ. Ιωάννης Μπουρνούς, η βουλευτής Κ.Κ.Ε. Λέσβου, κ. Μαρία Κομνηνάκα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Ευστράτιος Κύτελης.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Πρόεδρος κ. Μυρσινιάς δήλωσε την ικανοποίηση του για την επιτυχημένη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε., ευχαριστώντας τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μασούτη, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, και το Προσωπικό της, για την απόφαση να πραγματοποιηθεί η Γ. Σ. στην Μυτιλήνη. Επίσης εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου, καθώς και στα στελέχη και το προσωπικό, για την συμβολή τους στην άριστη διοργάνωση. Τέλος, καθοριστική ήταν η συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως συνδιοργανωτές και της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ Α.Ε.) τους οποίους η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ευχαριστεί θερμά.

 

To top