Εκδήλωση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης για τα 110χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 6μ.μ.  πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης για να τιμήσει τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης.  Μια λαμπρή και μεγαλόπρεπη γιορτή παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν χθες την Τρίτη το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλέκος Κουζινόγλου, καλωσορίζοντας το κοινό, τόνισε τη σημασία της ιστορικής αυτής ημέρας για την απελευθέρωση της πόλης και εν συνεχεία του νησιού μας που πρέπει να αποτελεί παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, ευχόμενος ο ευλογημένος τόπος στον οποίο ζούμε να είναι πάντα ελεύθερος, με ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη όπως του αξίζει.

Ο Αντιστράτηγος Ε.Α. και μέλος της Εταιρίας Λεσβιακών Μελετών Στρατής Χαραλάμπους σε ομιλία του που ακολούθησε με θέμα «110 χρόνια Ελευθερίας της Λεσβιακής Γης, τιμή στους πεσόντες και προβληματισμός για το μέλλον», παρουσίασε αναλυτικά και με χαρακτηριστικά ντοκουμέντα όλα τα ιστορικά, πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και μετά την 8η Νοεμβρίου 1912 και οδήγησαν στην Απελευθέρωση αρχικά της Μυτιλήνης και κατόπιν ολόκληρης της Λέσβου, τονίζοντας ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με πόνο και αίμα, η αυτοθυσία και ο αλτρουισμός των μελών της Λεσβιακής Φάλαγγας θα πρέπει να αποτελούν μόνιμο παράδειγμα της σημερινής Λεσβιακής κοινωνίας κι ότι η πίστη στο δίκαιο αμυντικό αγώνα αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο για την άμυνα μιας περίκλειστης περιοχής όπως είναι η πανέμορφη Λέσβος μας και δίνει δύναμη και κουράγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να αποκρούσουν κάθε απειλή, μέρα και νύχτα.

Το μουσικό σύνολο του Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Μυτιλήνης υπό τη διεύθυνση της κας Ουρανίας Πρασίνου και τον μαέστρο Ευστράτιο Ψυρούκη, μάγεψε το κοινό με τις υπέροχες μελωδίες του ενώ οι Λέσβιοι ποιητές Μαρία Παπάλα, Ελένη Λέκκα, Γιώργος Γκορτζιώτης, Μάκης Βενέτας και Βαγγέλης Χατζημανώλης απήγγειλαν ποιήματά τους που απέδωσαν με τους στίχους τους το νόημα και το πνεύμα της μεγάλης μέρας και της καρτερικότητας του λεσβιακού λαού για την Ελευθερία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού Στρατής Τζιμής, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Ανδριώτης ως εκπρόσωπος της 98 ΑΔΤΕ Στρατιωτικής Μεραρχίας Λέσβου, ο κος Ραφαήλ Χονδρονικόλας εκπροσωπών τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Λέσβου κο Χαράλαμπο Αθανασίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Παναγιώτης Χριστόφας, η Δημοτική Σύμβουλος κα Βασιλική Χοχλάκα, το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κος Γεώργιος Πετρέλλης κι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κος Ευάγγελος Μυρσινιάς.

 

To top