Εκδήλωση για την Μικρασιατική Καταστροφή σε Μυτιλήνη και Καλλονή

Εκδήλωση για την Μικρασιατική Καταστροφή σε Μυτιλήνη και Καλλονή

Εκδήλωση με θέμα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή – Θαλασσινή Γέφυρα Πολιτισμού στη Λέσβο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 18:30 στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου στην προκυμαία και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ε.Τ.Α.Λ. Α.Ε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

100 χρόνια πέρασαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που στην καθημερινή ζωή της Λέσβου σήμανε ταυτόχρονα και σειρά από πολιτισμικές και ευρύτερες κοινωνικές προσθήκες.
Σήμερα ζούμε και υπάρχουμε μαζί με  τον πολιτισμό που έφεραν οι ξεριζωμένοι πρόγονοί μας από τις αξέχαστες και πάντα ζώσες στην καρδιά τους πατρίδες. Μέσα απ’ αυτήν την οπτική, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ε.Τ.Α.Λ. Α.Ε. διοργανώνουν και προσκαλούν όλους σε μια διαφορετικά βιωματική παρουσίαση της ιστορικής μνήμης στην εκδήλωση:

” Η Μικρασιατική Καταστροφή – Θαλασσινή Γέφυρα Πολιτισμού στη Λέσβο “.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 18:30 στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου στην προκυμαία και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου  στις 18:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.
Ευρύτερος στόχος είναι η ανάδειξη, προβολή και διαφύλαξη της λεσβιακής – μικρασιάτικης πολιτιστικής κουλτούρας και κληρονομιάς, έτσι όπως αυτή, με γέφυρα τη θάλασσα, ήρθε και ρίζωσε στις καρδιές και τη ζωή μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συμβολή τους στις εκδηλώσεις μας και συγκεκριμένα : την κ.Νάσια Χουρμουζιάδη επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Βορείου Αιγαίου, την κ. Ειρήνη Βεκρή συγγραφέα, τον κ. Δημήτρη Μπουρνού, πρώην πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Νομού Λέσβο-απόγονο Τσεσμελήδων ψαράδων,  τον Παναγιώτη Κατσούπη  πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε»,,  τον Μιχάλη Δήσσο  καθηγητή μουσική και τον Αργύρη Χατζημαλλής πρόεδρο του συλλόγου «Αιολείς», ο καθένας εκ των οποίων και όλοι μαζί  θα ξεδιπλώσουν μια ιστορική αναδρομή, θα περπατήσουν στην πραγματικότητα των 100 χρόνων που πέρασαν και έδωσαν έναυσμα δημιουργίας καινούργιων μονοπατιών στη διαμόρφωση του πολιτισμού στη Λέσβο. Έθιμα, λογοτεχνία, μνήμες επιρροή – διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι,  μουσική, ενδυματολογία, προβολή από σπάνιες εικόνες, πλεγμένες σε ακούσματα, ντυμένα στις ενδυματολογικές επιλογές των προγόνων μας, που έγιναν μέρος της δικής μας σύγχρονης παράδοσης, θα ξεδιπλωθούν το Σάββατο στην Μυτιλήνη και  την Κυριακή στην Καλλονή,  προκειμένου μετά από 100 χρόνια να αντιληφθούμε όλοι πώς η τότε καταστροφή έγινε Δημιουργία Πολιτισμού…

“Σας προσκαλούμε στις  εκδηλώσεις που θα αναδείξουν το πολιτιστικό-πολιτισμικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, θα υπενθυμίσουν όλα τα ιστορικά βιώματα και την κουλτούρα των Μικρασιατών προγόνων μας που μετέφεραν, με γέφυρα τη θάλασσα στη «νέα» τους πατρίδα, δημιουργώντας ένα νέο Πολιτιστικό γίγνεσθαι στην Λέσβο, στα ακριτικά νησιά μας, στην Ελλάδα ολόκληρη. Τότε, Σήμερα, Αύριο…
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην ΕΤΑΛ, τόσο τον Γενικό Διευθυντή κ Περιμένη Αναστάσιο όσο και τους εργαζομένους,  για την άψογη συνεργασία και την βοήθεια τους στην προσπάθεια μας να εντάξουμε προς χρηματοδότηση τις δράσεις μας αυτές στο Leader Αλιείας. Χωρίς την ΕΤΑΛ δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση τους”.

To top