Την επέκταση του οικισμού Βατερών ζητά από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου ο Σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας

Την επέκταση του οικισμού Βατερών ζητά από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου ο Σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας

Την επέκταση του οικισμού των Βατερών σε όλο το παραλιακό μέτωπο  ζητά με επιστολή του προς το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου καθώς και  τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Βρίσας προκειμένου να ενταχθεί η περιοχή  σε προγράμματα ανάπτυξης -μέσω των οποίων θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- ως «το πιο άμεσα ανταποδοτικό μέτρο για τη βιώσιμη ανάπτυξης της Βρίσας».

 Αναλυτικά στη σχετική επιστολή ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Βρίσας “Βρισηίς” αναφέρει τα εξής:

 

  «Κύριε Δήμαρχε,

Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017, όπως γνωρίζετε έπληξε ολοκληρωτικά τον οικισμό της Βρίσας Λέσβου. Ακολούθησε η μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022, που έκαψε 25.000 στρέμματα περίπου πεύκων, βοσκοτόπων και ελαιόδεντρων. Οι δύο μεγάλες αυτές φυσικές καταστροφές αποτέλεσαν ισχυρό πλήγμα στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα και ιστό για την περιοχή μας. Ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται μια μετανάστευση, όχι μόνο στους γύρω οικισμούς, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η πυρκαγιά αποτέφρωσε περίπου το 1/3 της καλύτερης ελαιοκομικής παραγωγής του τόπου.

Δεδομένου ότι :

  • η ανοικοδόμηση της Βρίσας εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει αποπερατωθεί και ακόμη δεν έχει αρθεί η επικινδυνότητα, για να κατοικηθεί, παρά τις προτροπές της ΔΑΕΕΦΚ,
  • οι αποζημιώσεις για τα ελαιόδεντρα δεν έχουν δοθεί και δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές αν θα δοθούν, με πιο τρόπο, πότε και σε ποιους,
  • η δε αποκατάσταση, ήτοι η επαναφύτευση της καμένης γης προβάλλεται αόριστα στο προσεχές μέλλον,

γεγονότα, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα ανησυχία, προβληματισμό και ανασφάλεια των κατοίκων, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κα Ευαγγελία Πελέκου αρχιτέκτονας μηχανικός γνωρίζοντας ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων με Εκτιμώμενη αξία: 1.693.020,48 € + ΦΠΑ με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)- ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» και στο οποίο υπάγεται και η Δ.Ε. Πολιχνίτου, πρότεινε να ενταχθεί και η ευρύτερη περιοχή των Βατερών στο εν λόγω πρόγραμμα, με στόχο την επέκταση των ορίων του οικισμού.

Η στοχευμένη ανάπτυξη των Βατερών δύναται να βελτιώσει το εισόδημα των κατοίκων της Βρίσας και να τους δώσει ελπίδες άμεσης αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των καμένων ελαιοκτημάτων και δυνατότητα νέων θέσεων εργασίας.

Τα Βατερά και η περιβάλλουσα περιοχή αποτελούν διαχρονικά το «όχημα» και ένα σημαντικότατο “περιουσιακό στοιχείο” της σεισμόπληκτης και πυρόπληκτης Βρίσας, απέναντι στην ανάγκη και το όραμα της σωτηρίας και της αναγέννησης της ευρύτερης περιοχής.

Λαμβάνοντας υπόψη μερικά στοιχεία,  όπως ότι:

  • το Πλωμάρι έχει καταστεί πύλη εισόδου
  • η οδική σύνδεση μας με το Πλωμάρι προβλέπεται στο επόμενο διάστημα, καθώς ο δρόμος Σταυρού-Αμπελικού βρίσκεται στο στάδιο των απαλλοτριώσεων
  • η οδική σύνδεση Βατερών–Μελίντας επανεξετάζεται με θετικό πρόσημο
  • Η παραλία των Βατερών θεωρείται μια από της καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με 8 χιλιόμετρα αμμουδιά και 50 μέτρα περίπου πλάτος
  • Τα Βατερά θεωρούνται το επίνειο και η τουριστική παραλία, όχι πλέον μόνο της Βρίσας, αλλά και των γύρω οικισμών, όπως π.χ. του Πολιχνίτου, της Αγιάσου και κυρίως της Μυτιλήνης.
  • τη συνεχή ανοικοδόμηση του οικισμού σε επίπεδο εξοχικών κατοικιών
  • την έλλειψη κατάλληλων οικοπέδων για εγκατάσταση μεγάλων ξενοδοχειακών επενδύσεων
  • την έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης
  • την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με τη γραμμική ανάπτυξη του οικισμού και το παραλιακό μέτωπο
  • την αύξηση των εσόδων του Δήμου

προτείνουμε την επέκταση του οικισμού των Βατερών καθ’ όλο το παραλιακό μέτωπο, από την γέφυρα του Αλμυροπόταμου μέχρι τον ποταμό Βούρκο, το σημείο στροφής της οδού για τον οικισμό του Σταυρού, ως το πιο άμεσα ανταποδοτικό μέτρο για την βιώσιμη ανάπτυξη της Βρίσας.

 

Συγκεκριμένα προτείνουμε

  • από την πλευρά της γέφυρας του Αλμυροπόταμου και πριν το όριο του οικισμού Βατερών, περιοχή «Μπλο» να δημιουργηθεί ένας οικισμός αντικατοπτρικός της Αρχαίας Βρίσας με πλατείες, δημόσιους χώρους, πεζοδρόμια κλπ. (συνημμένη ορθοφωτογραφία-1) με μικρή αρτιότητα, καθότι τα οικόπεδα, που υπάρχουν είναι μικρής έκτασης, προοριζόμενα για κατοικίες και μικρές τουριστικές επενδύσεις, και να είναι πρότυπος σε νέες καινοτομίες τεχνολογίας και εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Από την πλευρά προς τον οικισμό του Σταυρού και μετά το τέλος του οικισμού (καφέ Hola) επί της παραλιακής και μέχρι το Ξενοδοχείο «Ειρήνη» η αρτιότητα να είναι μεγαλύτερη εκείνης του οικισμού και να προορίζεται ως επί το πλείστον για χρήση αναψυχής, και ξενοδοχειακά.
  • Τέλος από το Ξενοδοχείο «Ειρήνη» μέχρι τον ποταμό Βούρκο η αρτιότητα να αγγίζει τα 20-30 στρέμματα και να προορίζεται μόνο για μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Ακόμη στο τμήμα αυτό προτείνουμε να παραμείνουν περιοχές δασικές, αλλά οι ξενοδοχειακές μονάδες να επωμίζονται την ευθύνη της φροντίδας και διαχείρισης τους. Πριν χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτές οι περιοχές ήταν καλλιεργήσιμες με ψυχανθή, όπως βίκος, ρεβύθια και ρόβη και διάφορες ζωοτροφές. Μάλιστα μετά την πυρκαγιά διακρίνονται σαφώς στο επικλινές ανάγλυφο του εδάφους διαμορφωμένες αναβαθμίδες-σέτια-πεζούλες, καθώς και σωροί από πέτρες, που ήταν το δομικό υλικό τους, γεγονός που μαρτυρεί την καλλιέργεια των εκτάσεων παλαιότερα. Άλλωστε το πλάτος του δάσους στην παραλιακή ζώνη κυμαίνεται από 200-300 μέτρα περίπου και πίσω από αυτό βρίσκονται ελαιώνες. Ένα αδιαχείριστο και ακαθάριστο περιαστικό παραθαλάσσιο δάσος στο θέρετρο θα εγκυμονούσε κινδύνους πυρκαγιών, όπως και συνέβη (συνημμένη ορθοφωτογραφία-2).

Επιπλέον με τον Ειδικό (πολεοδομικό/ χωροταξικό) σχεδιασμό θα καθοριστούν οι χρήσεις γης και θα επιλυθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που συνδέονται με τη γραμμική ανάπτυξη του οικισμού και το παραλιακό μέτωπο και θα αντιμετωπισθούν εγγενείς αδυναμίες και συγκυριακά προβλήματα του “οικισμού”, με δυνατότητα αναβάθμισης καθοριστικών στοιχείων, που συνθέτουν τόσο την ποιότητα και την προστασία της ζωής, όσο την ελκυστικότητα και το τουριστικό προϊόν των κατοίκων, μονίμων και εποχικών, καθώς και των επισκεπτών της περιοχής. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα προσφερότανε η ευκαιρία ρύθμισης και διαχείρισης της γραμμικής ανάπτυξης του οικισμού των Βατερών, καθώς και αξιοποίησης των δυνατοτήτων για πύκνωση και οργάνωση του κεντρικού τομέα του πολεοδομικού ιστού.

Κύριε Δήμαρχε,

η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει προγράμματα για να βοηθήσει τις περιοχές, που υπέστησαν φυσικές καταστροφές. Αυτά τα προγράμματα τα λεγόμενα «ΟΧΕ» (Ολοκληρωμένες Χρηματικές Επενδύσεις) υλοποιούνται ήδη από τους Δημάρχους στην Βόρεια Εύβοια μετά τη φυσική καταστροφή. Μέσω των παραπάνω προγραμμάτων δύνανται να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η επέκταση του οικισμού των Βατερών, καθώς και η οδική σύνδεση Βατερών-Μελίντας. Τα παραπάνω προγράμματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακόμη στη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή «Συχωρεμένο», η οποία ηλεκτρική ενέργεια θα διανεμόταν δωρεάν στους κατοίκους του οικισμού Βατερών και Βρίσας, όπως επίσης θα κάλυπτε τον δημοτικό φωτισμό και την ηλεκτρική ενέργεια των δημόσιων κτηρίων. Ακόμη θα μπορούσε να ενισχύσει ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, δημιουργώντας μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή μας, για την προσέλκυση επενδυτών.

Και καταλήγει «Ο Σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας Λέσβου «η Βρισηίς» προτίθεται να αγωνισθεί για την επίτευξη του οράματος του, ήτοι την επέκταση του οικισμού των Βατερών, την οδική σύνδεση Βατερών-Πλωμαρίου και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει ζητήσει την αρωγή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου για τον σκοπό αυτό και προτίθεται δε, να κινητοποιήσει και άλλες δυνάμεις για την υλοποίηση των στόχων του».

 

 

 

 

 

To top