Και πάλι στη Λέσβο οι Ορνιθοπαρατηρητές

Και πάλι στη Λέσβο οι Ορνιθοπαρατηρητές

Εδώ και πάνω από 20 χρόνια η Λέσβος θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη για τους παρατηρητές πουλιών. Τα τελευταία χρόνια το ρεύμα των επισκεπτών ορνιθοπαρατηρητών είχε ατονήσει σημαντικά. Το φετινό φθινόπωρο, όμως, οι παρατηρητές επανήλθαν.

Μετά τη συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην Παγκόσμια έκθεση ορνιθοπαρατήρησης των περασμένο Ιούλιο στην Αγγλία, τα στελέχη του Μουσείου/ΚΠΕΝ Καλλονής το προηγούμενο διάστημα δεχθήκαν και ανέλαβαν να ξεναγήσουν στα πουλιά του νησιού και τις διάφορες περιοχές που αυτά απαντώνται, Άγγλους οργανωτές ταξιδιών με κύριο σκοπό την ορνιθοπαρατήρηση. Η επίσκεψη των παρατηρητών ήταν προς το τέλος της φθινοπωρινής μετανάστευσης των πουλιών και αμέσως μετά το τελευταίο οργανωμένο τους ταξίδι σε προορισμούς εξωτερικού (συγκεκριμένα στην Ισπανία).
Το πρώτο πράγμα που ζήτησαν, να δουν από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν ο Πευκοτσοπανάκος, το πουλί ορόσημο της Λέσβου, καθώς απαντάται μόνο εδώ, στην Τουρκία και λίγες περιοχές της Γεωργίας- πουθενά αλλού ούτε καν στην Ελλάδα. Βρήκαμε το πουλί στο δάσος της Αχλαδερής. Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε όλους τους υγροτόπους στην περίμετρο του Κόλπου Καλλονής από την Αλυκή Πολυχνίτου μέχρι τη Σκάλα Καλλονής.
Η δεύτερη μέρα αφιερώθηκε στις βόρειες ακτές της Λέσβου όπου καταγράφεται πέρασμα από αρπακτικά πουλιά. Σε όλη την περιοχή από το Μόλυβο μέχρι τη Σκάλα Συκαμιάς, λόγω της μικρής απόστασης από τα παράλια της Τουρκίας, μεγαλόσωμα πουλιά που ταξιδεύουν με τη βοήθεια ρευμάτων θερμού αέρα που δημιουργούνται μόνο πάνω από την ξηρά, διασχίζουν το στενό μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου. Το μεταναστευτικό αυτό ρεύμα δεν είναι βέβαια εφάμιλλο πολύ γνωστών περιοχών όπου τα πουλιά διασχίζουν στενά περάσματα για να αποφύγουν τη θάλασσα (Βόσπορος, Γιβραλτάρ) όμως αποτελείται από μια αρκετά μεγάλη ποικιλία ειδών (Σφηκιάρηδες, Σταυραετοί, Ξεφτέρια, Σαίνια κ.ά.), μερικά από τα οποία παρατηρούνται μόνο στην ανατολική μεσογειακή περιοχή (Μαυροκιρκίνεζα, Μαυροπετρίτες) και είναι ένα από τα στοιχεία του νησιού μας που τραβούν την προσοχή παρατηρητών πουλιών που αναζητούν προορισμό όπου θα ταξιδεύουν για να ικανοποιήσουν το χόμπι τους κατά το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο).

Οι δράσεις ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου υλοποιούνται στα πλαίσια της αναγνώρισής της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Πληροφορίες για τα πουλιά και την παρατήρησή τους στη Λέσβο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής.

To top