Επέστρεψε στη Λέσβο ο πελεκάνος με την “ταυτότητα”

Επέστρεψε στη Λέσβο  ο πελεκάνος με την “ταυτότητα”

 Ο Αργυροπελεκάνος με τα κίτρινα δαχτυλίδια στα πόδια του επέστρεψε  στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και ειδικότερα στην Αλυκή Καλλονής.

Τα δαχτυλίδια αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για μεγάλα πουλιά, και χωρίς να ενοχλούν ή επιβαρύνουν τα πουλιά, είναι δυνατόν να διαβαστούν από απόσταση με τη βοήθεια ειδικού οπτικού εξοπλισμού.

Οι αριθμοί των δαχτυλιδιών αποκάλυψαν πως το πουλί είχε δακτυλιωθεί στη Λίμνη Κερκίνη (κοντά στις Σέρρες) τον Ιούλιο του 2020, ενώ ήταν ακόμα νεοσσός στη φωλιά του. Του τοποθετήθηκε ένα κίτρινο πλαστικό δαχτυλίδι στο κάθε πόδι που έφερε κωδικό (Ν137 και Ν136), μαζί με άλλους 13 νεοσσούς από άλλες φωλιές, εκείνη τη χρονιά. Το πουλί πιθανότατα μετανάστευσε, το φθινόπωρο 2020 προς τα νότια, επέστρεψε την επόμενη άνοιξη (2021) και έκανε το ίδιο τη φετινή χρονιά για να ξαναπεράσει αυτή τη φορά- τεκμηριωμένα- κατά τη φθινοπωρινή του μετανάστευση από τη Λέσβο. Είναι ήδη αρκετές μέρες εδώ, μαζί με άλλους 21 Αργυροπελεκάνους και 2 Ροδοπελεκάνους που και αυτοί κάνουν στάση στον σημαντικό υγρότοπό μας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δρ. Θεόδωρο Ναζηρίδη, υπεύθυνο του Παραρτήματος Λίμνης Κερκίνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, μάθαμε πως στην Κερκίνη οι πελεκάνοι φωλιάζουν σε τεχνητές νησίδες που ήταν αναγκαίο να δημιουργηθούν καθώς η στάθμη των νερών της παρουσιάζει μεγάλη αυξομείωση. Εκεί φωλιάζουν τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 ζευγάρια Αργυροπελεκάνων και είναι η δεύτερη πιο σημαντική περιοχή για το φώλιασμά τους στη χώρα μας μετά τη λίμνη Μικρή Πρέσπα. Στο νησί μας οι πελεκάνοι (και τα δύο είδη με πιο κοινό τον Αργυροπελεκάνο) εμφανίζονται μόνο κατά την περίοδο της μετανάστευσης, περισσότερο, της φθινοπωρινής. Με τη λίμνη Κερκίνη (εκτός από τον νεαρό πελεκάνο!) μας συνδέει και η συμμετοχή μας στη μεγάλη έκθεση για την παρατήρηση και προστασία των πουλιών Birdfair, τον περασμένο Ιούλιο στο Rutland της Αγγλίας καθώς και οι δυο περιοχές μας είναι πολύ γνωστοί προορισμοί για την παρατήρηση πουλιών πανευρωπαϊκά.

Η φωτογραφία του πελεκάνου σε πτήση είναι του Υποψ. Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος Στέλιου Ζαννέτου, που ήταν στην ομάδα των παρατηρητών που πρωτοεντόπισε το δακτυλιωμένο πουλί και διάβασε τον αριθμό του σε φωτογραφία με τηλεφακό. Τις αμέσως επόμενες μέρες επιβεβαιώθηκε η ανάγνωσή του με τηλεσκόπιο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και επίσης ενημερώθηκε για το εύρημα το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ).

Για περισσότερες πληροφορίες για την παρατήρηση πουλιών στο Γεωπάρκο της Λέσβου μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη σελίδα του στο Facebook και τον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

To top