Γ. Μπουρνούς: «Να μην καθυστερήσει άλλο η πορεία προς μια καλύτερη ΕΕ»

Γ. Μπουρνούς: «Να μην καθυστερήσει άλλο η πορεία προς μια καλύτερη ΕΕ»

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO) στις Βρυξέλλες εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς.
Η συνεδρίαση είχε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων με τα εθνικά κοινοβούλια για τη συνέχεια και την εφαρμογή της τελικής έκθεσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2022, έκθεση που περιλαμβάνει 49 συστάσεις και 325 συγκεκριμένα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της Ένωσης, που πιθανόν να οδηγήσουν και σε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε την ιστορική σημασία της Διάσκεψης για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και τη δεσμευτικότητα των συμπερασμάτων της. Ανέφερε πως η εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσότερων συστάσεων της Διάσκεψης πριν την αναθεώρηση των Συνθηκών είναι επιθυμητή, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την επ’ αόριστον αναβολή των διαδικασιών της αναθεώρησης.
Ο Γ. Μπουρνούς επισήμανε πως οι λόγοι που οδήγησαν στην πρωτοβουλία της Διάσκεψης, όπως η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι εθνικοί εγωισμοί, η αποξένωση των πολιτών από τα ευρωπαϊκά όργανα, ο παραγκωνισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων, είναι ακόμα παρόντες.
Τονίζοντας το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων, o Γ. Μπουρνούς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα ανεχτούν τακτικές αποφυγής και κωλυσιεργία για να εμποδιστεί η πορεία προς μια καλύτερη Ένωση».

To top