Στα πρώτα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Στα πρώτα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Σε συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ζουμάια  στην Ισπανία, από στις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου 2022, απονεμήθηκε το πιστοποιητικό για την ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα 100 πρώτα Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομίας.

Η απονομή ακολούθησε την παρουσίαση του φυσικού μνημείου στο ειδικό συνέδριο που πραγματοποιείται για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO, η οποία έγινε από τον καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η Διεθνής Ένωση Γεωλογικών Επιστημών σε συνεργασία με την UNESCO  ανέλαβε την πρωτοβουλία διαμόρφωσης καταλόγου με τις κορυφαίες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό η Διεθνής Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς (ΙUGS-IGC) ανέλαβε την υλοποίηση ενός Διεθνούς Προγράμματος με σκοπό την καταγραφή και αξιολόγησης με σκοπό τη ανάδειξη των πρώτων 100 Μνημείων Γεωλογικής Κληρονομιάς.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ως Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς (IUGS Geological Heritage Site) ορίζεται μία περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή/και γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς και/ή έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας το γεγονός  ότι μεταξύ των θέσεων που αξιολογήθηκαν από την Διεθνή Επιτροπή, στα πρώτα 100 Μνημεία Γεωλογικής Κληρονομιάς περιλαμβάνονται δύο θέσεις από την Ελλάδα: το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και η ηφαιστειακή καλδέρα της Σαντορίνης.

To top