Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο μειώνονται οι λογαριασμοί του Νοεμβρίου μετά την κρατική επιδότηση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο μειώνονται οι λογαριασμοί του Νοεμβρίου μετά την κρατική επιδότηση

Στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο, για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, που αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών.

Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά .

Το υπ. Περιβάλλοντος, λίγο μετά τις ανακοινώσεις Σκρέκα, έδωσε παραδείγματα με το πόσο μειώνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος μετά την κρατική επιδότηση.

Αναλυτικά:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh / μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ
Νοικοκυριό με μέση μηναία κατανάλωση 700 KWh / μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 278 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 121 ευρώ
Και εάν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 111 ευρώ
Νοικοκυριό με μέση μηναία κατανάλωση 1.200 KWh / μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 476 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ
Και εάν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 209 ευρώ

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το πρωί τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης διατηρώντας προσιτές τις τιμές λιανικής.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές (κύριες και μη κατοικίες) και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι:

-Από 0-500 κιλοβατώρες, 23,8 λεπτά.

-Από 501-1000 κιλοβατώρες, 18,8 λεπτά.

-Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω, 9,8 λεπτά. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το 2 % των νοικοκυριών.

-Ισχύει το κίνητρο εξοικονόμησης με πρόσθετη επιδότηση 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση κατά 15 %.

-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όπως είπε ο κ. Σκρέκας απορροφάται το 100 % της αύξησης με επιδότηση 28,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kvA, και για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για μεγαλύτερη ισχύ και όλα τα υπόλοιπα επαγγελματικά τιμολόγια, χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων είναι 430 εκατ., από τα οποία 270 εκατ. είναι οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά. Το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, τόνισε ο κ. Σκρέκας, χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ρεύματος που εφήρμοσε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο και έχει αποδώσει ως τώρα πάνω από 2,3 δισεκ. Ευρώ. Ο μηχανισμός , πρόσθεσε, έχει υιοθετηθεί από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί και στα άλλα κράτη – μέλη. Επιπλέον δύο από τις προτάσεις της κυβέρνησης για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχουν την στήριξη της πλειοψηφία των κρατών – μελών.

To top