Διαδραστική έκθεση “Η Ελιά στη Λέσβο” Στο Ίδρυμα Ευγενίδου 17/10/22-29/1/23

Διαδραστική έκθεση “Η Ελιά στη Λέσβο” Στο Ίδρυμα Ευγενίδου 17/10/22-29/1/23

Από 17 Οκτωβρίου 2022 έως 29 Ιανουαρίου 2023, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί η έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας».

Η έκθεση αναδεικνύει τον πολιτισμό της ελιάς και την τεχνολογία της επεξεργασίας της για την παραγωγή του ελαιόλαδου μέσα από μια εντυπωσιακή παρουσίαση εικόνων, εκθεμάτων, οπτικοακουστικού υλικού και ψηφιακών εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας (VR).
Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση μέσα από την οποία παρουσιάζεται η ιστορία της ελιάς, η σχέση της με το τοπίο και η διαχρονική εξέλιξη των τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου που εφαρμόστηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου στο ελαιόφυτο νησί της Λέσβου. Οι ελαιώνες αποτελούν ξεχωριστό στοιχείο του Λεσβιακού τοπίου, με μεγάλη ιστορία, υψηλή περιβαλλοντική και οικονομική σημασία, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της τοπικής παράδοσης και της ταυτότητας των κατοίκων, κατατάσσοντας την ελιά και το λάδι στα αναγνωρίσιμα στοιχεία της ταυτότητας του νησιού.
Η έκθεση περιλαμβάνει 2 κύριες ενότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στον ‘Πολιτισμό της ελιάς’ και την ‘Τεχνολογία της ελιάς’. Η πρώτη ενότητα διακρίνεται σε 4 επιμέρους υποενότητες σχετικά με την φυτό της ελιάς, τα τοπία της Ελιάς στην Λέσβο, με τις ελιές και τους ελαιώνες της.  Η ελιά στην τέχνη και τον πολιτισμό, όπως και η γαστρονομία της αποτελούν τις άλλες δυο υποενότητες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της.  Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία της ελιάς, ελαιοτριβεία με διαφορετικούς μηχανισμούς παραγωγής ελαιολάδου και διαφορετική περίοδο λειτουργίας τους.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΛΙΑ: Μια αναπαράσταση των διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιόλαδου στη Λέσβο, με τη χρήση τεχνολογιών Virtual Reality και Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality)», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2022, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της ΓΓΕΤ και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, το  Εργαστήριο Εικόνας Ήχου & Πολιτιστικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ΑΙΓΑΙΟΥ SOLUTIONS.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας Σάββατο και Κυριακή και ώρες 11.00πμ – 19.00 μμ.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή οργανώνονται προγράμματα για μαθητικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίων, Λυκείων καθώς και για ομάδες Φοιτητών/τριών και Σπουδαστών/τριών. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή από 9:00 π.μ έως 14:00 μ.μ) ανά μία ώρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 641 (Δευτέρα έως Παρασκευή).

To top