Ηλεκτρονικά οι εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια

Ηλεκτρονικά οι εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν -ηλεκτρονικά- για τους αιρετούς εκπροσώπους σε Π.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Κ.Υ.Σ.Π.Ε., και αφού η ΔΟΕ καλεί σε συμμετοχή, το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών «με δεδομένη τη μη δυνατότητα ομόφωνης απόφασης και στάσης» σε αποχή, θα συμμετάσχει.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου όρισε το Υπουργείο Παιδείας ως ημερομηνία για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των δασκάλων και καθηγητών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, έπειτα από το Νοέμβριο του 2020, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αποφάσισε για μια ακόμα φορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία στον τρόπο ανάδειξης των αιρετών παρά την αποχή του 2020 που έφτασε σε ποσοστό το 95%.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια προχώρησε στις 23 Δεκεμβρίου στην ανακοίνωση των “αποτελεσμάτων” των ηλεκτρονικών εκλογών μετά από σχεδόν δύο μήνες, αφού προηγουμένως ψηφίστηκε νόμος με το οποίο έγινε η αντικατάσταση των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από δοτούς «εκπροσώπους» διορισμένους από το Υπουργείο.

Λίγες μέρες πριν τις φετινές εκλογές, η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει δημιουργήσει μια διαμάχη ανάμεσα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για το τι πρέπει να κάνουν. Από την πλευρά της η ΔΟΕ (αλλά και η ΟΛΜΕ) ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στις εκλογές προκειμένου να εκλεγούν οι αιρετοί που θα εκπροσωπήσουν τους εκπαιδευτικούς και να μην τοποθετηθούν ξανά «δοτοί» στα υπηρεσιακά Συμβούλια ενώ αφού δεν υπάρχει καθολική αποχή και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου καλεί σε συμμετοχή.

Σε ανακοίνωση της η ΔΟΕ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Δυο χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση της Δ.Ο.Ε. για καταγγελία της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. η οποία με αυταρχισμό αρνήθηκε να συζητήσει καν, την πρότασή της για διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των αιρετών δια ζώσης όταν θα υπήρχαν οι ευμενείς υγειονομικά συνθήκες, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των αιρετών που είχαν εκλεγεί το 2018, τη δέσμευση μη συμμετοχής όλων των παρατάξεων στις εκλογές παρωδία και την αποχή από την εκλογική διαδικασία, έπειτα από το κάλεσμα της Δ.Ο.Ε., σε ποσοστό 95%, η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζοντας την επίθεση κατά του Κλάδου, αποφάσισε τη διεξαγωγή των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 5 Νοεμβρίου 2022.
Η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επέλεξε, για όλη την προηγούμενη διετία, να ορίσει δοτούς στη θέση των αιρετών και τα υπηρεσιακά συμβούλια λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα με διορισμένη σύνθεση.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης των δημοκρατικών αντανακλαστικών του Κλάδου ενάντια στην πολιτική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για αποδυνάμωση και απαξίωση του ρόλου του αιρετού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να υπάρξουν άλλα δυο χρόνια αδιαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και την παγίωση της απουσίας των αιρετών.
Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε τη συμμετοχή στις υπηρεσιακές εκλογές.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις με ενότητα και αποφασιστικότητα, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, για μαζική συμμετοχή του κλάδου στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ανατρέπουμε τα κυβερνητικά σχέδια με τη συμμετοχή μας».

Σε ανακοίνωση του παράλληλα το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν σε όλη τη χώρα τα ψηφοδέλτια του ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. 

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων «Πριν δυο χρόνια, με την πρόταση και την καθοριστική συμβολή του ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, υπήρξε ομόφωνη απόφαση της ΔΟΕ για καταγγελία της κας Κεραμέως και δέσμευση μη συμμετοχής όλων των παρατάξεων. Αντίστοιχη κατεύθυνση για αποχή από την εκλογική διαδικασία δόθηκε στους συναδέλφους, γιατί δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις απόσυρσης των υποψηφιοτήτων. Η αποχή κινήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 95%. Παρόλα αυτά η υπουργός διόρισε δοτούς αιρετούς και τα υπηρεσιακά συμβούλια λειτουργούν πλέον 2 χρόνια με διορισμένη σύνθεση. Έτσι, το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. πρότεινε και πάλι στο ΔΣ της Ομοσπονδίας να υπάρξει ομόφωνη απόφαση ενάντια στη διαδικασία που επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ώστε να πάρει η διεκδίκηση πολιτικά χαρακτηριστικά και να διασφαλιστεί το αρραγές μέτωπο των εκπαιδευτικών με στόχο ποσοστά ακόμα μεγαλύτερα του 95%.

Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό, γιατί άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν και δήλωσαν πως θα συμμετέχουν στη διαδικασία, κι άλλες έμειναν στη δική τους θέση χωρίς να μετακινούνται από αυτή.

Έτσι, με δεδομένη τη μη δυνατότητα ομόφωνης απόφασης και στάσης, για να έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς μία είναι η λύση: η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και η ανατροπή του νόμου μετά από ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ της υπάρχουσας κυβερνητικής πολιτικής».

 

To top