Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης  «Το Κιόστε»

Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης  «Το Κιόστε»

Με έμβλημα το τρατοκάικο, καθώς οι τράτες και η αλιεία γενικότερα αποτελούσαν την κύρια επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής, αλλά και το μέσο με το οποίο έφυγαν και σώθηκαν οι παππούδες μας φτάνοντας στη Μυτιλήνη μετά και από τους διωγμούς, του 1914 και του 1922,  ιδρύθηκε και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη στο Επιμελητήριο Λέσβου ο Μικρασιατικός  Σύλλογος  Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε».

Το έμβλημα το σχεδίασε ο  ζωγράφος και ξυλογλύπτης Μανόλης Λεριός.

Σ’ αυτή την ιστορική καμπή των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού συναντήθηκαν απόγονοι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέκαι υπέγραψαν το καταστατικό ίδρυσης του  Συλλόγου, που ετοίμασε η δικηγόρος Σταματέλλη Ειρήνη.

Παράλληλα, η ιδρυτική γενική συνέλευση ενέκρινε ένα προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο ως την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, οπότε και θα προκύψει μετά από εκλογές το Δ.Σ. του συλλόγου.
Ο Γιώργος Κατσούπης μίλησε για την Ερυθραία και την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ παρουσιάζοντας παλιές, σπάνιες φωτογραφίες του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Οι κυρίες του Συλλόγου με τη μικρασιατική νοικοκυροσύνη τους είχαν ετοιμάσει νόστιμα εδέσματα και κέρασαν τους παρευρισκόμενους. Μια διαφορετική νότα έδωσαν οι γυναίκες από τη Σκάλα Λουτρών με την καθοδήγηση της Φλώρας Αντωνοπούλου και την οργάνωση της Ευθαλίας Τουρλή, που τραγούδησαν χωριανά τραγούδια, όπως έφτασαν κι αυτά μαζί με τους πρόσφυγες στη Σκάλα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι από τους απογόνους, ενώ γνωρίζονταν μεταξύ τους, δεν ήξεραν ότι έχουν κοινή καταγωγή. Ενώ άλλοι, συγγενείς και φίλοι, συναντήθηκαν μετά από καιρό και αναπολούσαν ιστορίες από το πανέμορφο χωριό της Μικρασιατικής Ερυθραίας, είτε ακόμα από τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς στη Μυτιλήνη, που τους διηγούνταν οι γονείς και οι παππούδες τους. Επιθυμία όλων είναι μέσα από τις εκδηλώσεις του συλλόγου, να προωθείται η σύσφιξη των σχέσεων των μελών και να προάγεται η συλλογική δράση.
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο ετοιμάζεται να εκδώσει ημερολόγιο για το 2023 με παλιές φωτογραφίες του χωριού που θα συνοδεύονται από κείμενα με ιστορικά στοιχεία, ενώ πολλοί επιχειρηματίες ενισχύουν ήδη την προσπάθεια αυτή.
Ο νεοσύστατος σύλλογος θα έχει έδρα στη Μυτιλήνη και ως στόχο την έρευνα, την καταγραφή, τη μελέτη και τη διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του χωριού και του ευρύτερου μικρασιατικού χώρου, καθώς και της ζωής των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα.

To top