Nέα ηλεκτρονική πλατφόρμα συνδέει πρόσφυγες με εργοδότες στην Ελλάδα

Nέα ηλεκτρονική πλατφόρμα συνδέει πρόσφυγες με εργοδότες στην Ελλάδα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και η Catholic Relief Services (CRS) θέτουν σε λειτουργία την πρώτη στο είδος της ηλεκτρονική πλατφόρμα (adamajobcenter.crs.org), η οποία συνδέει πρόσφυγες που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα με υποψήφιους εργοδότες σε όλη τη χώρα.

H νέα αυτή πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν εκφραστεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και τις αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν σε ορισμένους τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Ο σκοπός της είναι να λειτουργήσει ως ένα φιλικό προς τον χρήστη ηλεκτρονικό εργαλείο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να εντοπίζουν τους κατάλληλους υποψηφίους για τις κενές θέσεις εργασίας και στους ενδιαφερόμενους να αναζητούν και να υποβάλλουν αίτηση για αυτές τις κενές θέσεις εργασίας.

«Αυτό που δημιουργήσαμε είναι ουσιαστικά ένας εικονικός χώρος όπου μπορούν να ‘συναντηθούν’ πρόσφυγες και εργοδότες», δήλωσε η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin. «Στόχος μας είναι, αφενός, να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας και, αφετέρου, να διευκολύνουμε τους εργοδότες να προσεγγίσουν ένα νέο δυνητικό εργατικό δυναμικό, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να καλύψουν τις εργασιακές ανάγκες τους και να δημιουργήσουν ένα πιο συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον. Είναι μια κατάσταση από την οποία βγαίνουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές, πρόσφυγες και εργοδότες», πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία έρχεται να υποστηρίξει το έργο του Κέντρου Adama στην Αθήνα, το οποίο παρέχει δια ζώσης και εξ αποστάσεως υπηρεσίες απασχολησιμότητας και κοινωνικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Το Κέντρο Adama ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη του 2021 από τη CRS και την Caritas Hellas, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία. Έκτοτε, έχει βοηθήσει σχεδόν 200 πρόσφυγες να συμμετάσχουν σε συνεντεύξεις εύρεσης εργασίας, με περισσότερους από τους μισούς να έχουν προσληφθεί με επιτυχία.

«Η εύρεση της σωστής εργασίας αποτελεί κομβική στιγμή για τον καθένα μας, ειδικά όταν προσπαθούμε να εγκατασταθούμε σε ένα νέο μέρος», δήλωσε ο Jason Knapp, ο Αντιπρόσωπος της CRS στην Ελλάδα. «Είμαι ενθουσιασμένος καθώς δημοσιεύεται αυτή η πλατφόρμα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να βρουν την κατάλληλη θέση εργασίας, καθώς και για τους εργοδότες που θα έχουν πρόσβαση σε μια τόσο αξιόλογη δεξαμενή ταλέντων».

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα με διαθέσιμα εκπαιδευτικά σεμινάρια ή εργαστήρια, με σκοπό να συγκεντρωθούν αυτού του είδους οι πληροφορίες και να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και άλλοι φορείς να προσφέρουν εξατομικευμένες ευκαιρίες κατάρτισης στους πρόσφυγες, που θα τους εξοπλίσουν με περισσότερα εφόδια κατά την είσοδό τους στην ελληνική αγορά εργασίας.

«Μία από τις πτυχές μιας αξιοπρεπούς ζωής είναι όταν αισθανόμαστε αρκετά δυνατοί και ασφαλείς ώστε να συμμετέχουμε, να συνεισφέρουμε, να εργαζόμαστε ως δημιουργικά μέλη της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Η πλατφόρμα του Κέντρου Adama δίνει στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα την ευκαιρία να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους για την απόκτηση εμπειριών αξιοπρεπούς εργασίας», σύμφωνα με τη Μαρία Αλβέρτη, διευθύντρια της Caritas Hellas.

Η πλατφόρμα θα ενημερώνεται σταδιακά με νέες θέσεις εργασίας, προφίλ υποψηφίων και προγράμματα κατάρτισης, ενώ θα παρουσιαστεί επίσημα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα για τη στήριξη της ένταξης των προσφύγων σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Ένταξης της Ελλάδας και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

To top