Διαμαρτυρία Ειρήνης για τα θύματα του ναυαγίου

Διαμαρτυρία Ειρήνης για τα θύματα του ναυαγίου

Ειρηνική διαμαρτυρία μετά το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, με τη συμμετοχή του Συλλόγου προοδευτικών γυναικών καθώς επίσης και φοιτητών.

Στη συγκέντρωση σύντομη ομιλία πραγματοποίησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου ο Γιώργος Συκάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «ο πνιγμός τόσων ανθρώπων έχει αυτουργούς, και ανέδειξε τους ενόχους που δεν είναι άλλοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από τις πολιτικές που εργαλειοποιούν τους ξεριζωμένους και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης που βλέπει σε αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους τους σύγχρονους σκλάβους, το φτηνό εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη για την μεγιστοποίηση των κερδών της. Αυτοί είναι άλλωστε που προωθούν την κατασκευή των κέντρων κράτησης στην χώρα μας για να πραγματοποιείται το σύγχρονο σκλαβοπάζαρό τους.»

Σύντομη ομιλία πραγματοποίησε και πρόσφυγας, μέλος του συγκροτήματος RAD Music ο οποίος επεσήμανε πως «οι πρόσφυγες έρχονται για ένα καλύτερο αύριο με κίνδυνο και με δυσκολίες και θα έπρεπε να μπορούν να ζήσουν καλύτερα, ενώ η ΕΕ θα έπρεπε να ντρέπεται να συμπεριφέρεται έτσι σε αυτούς, ουσιαστικά να τους σκοτώνει και να τους κλείνει σε φυλακές.»

Τέλος η Καλλιόπη Τσιλικλή, μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών ανέδειξε τις αιτίες που για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες του πόνου, της μετατροπής του Αιγαίου σε υγρό τάφο: «Δεν πάει άλλο! Η οργή μας ξεχειλίζει. Ως πότε θα μας επιβάλλεται η ΄΄κανονικότητα΄΄ του θανάτου ξεριζωμένων; Ως πότε θα ανεχόμαστε την εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, ανάμεσα του γυναίκες και παιδιά; Ως πότε θα συνεχίζεται η επικίνδυνη δράση των διακινητών; Ως πότε θα παρατηρούμε τα γεωπολιτικά παζάρια που έχουν για νόμισμα την ανθρώπινη ζωή που λογίζεται σαν κόστος, σαν αριθμός; Ως πότε οι άνθρωποι αυτοί θα γίνονται θύματα πολέμων, φτώχειας, εκμετάλλευσης; Ως πότε θα ξεσπιτώνονται, θα γίνονται μπαλάκι στη στεριά και στη θάλασσα, θα προωθούνται και θα επαναπροωθούνται, θα εγκλωβίζονται, θα φυλακίζονται;

Μας προκαλεί φρίκη ο πόλεμος, το αιματηρό παζάρι ανάμεσα στα κράτη που διεκδικούν μερίδιο στην αγορά, στις πρώτες ύλες, στα εδάφη για λογαριασμό των μονοπωλίων. Το Αιγαίο είναι βορά σε αυτό το παζάρι και προωθείται σταθερά και μεθοδικά η συνεκμετάλλευσή του που στο έδαφος του ανταγωνισμού μόνο δεινά μπορεί να φέρει. …. Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η απάνθρωπη ευρωενωσιακή πολιτική που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι τα ΝΑΤΟικά σχέδια που γκριζάρουν το Αιγαίο, που δεν αναγνωρίζουν σύνορα ανάμεσα στα κράτη μέλη του κι αυτό δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων, της σημερινής και των προηγούμενων που έδωσαν και δίνουν γη και νερό στους φονιάδες των λαών. Μάλιστα όλοι μαζί πρόσφατα έβαλαν το χεράκι του για να μεγαλώσει η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φιλανδίας.

Είναι άθλιοι! Κάποιοι παριστάνουν και τους ανθρωπιστές, εδώ στη Λέσβο τον είδαμε τον ανθρωπισμό τους:

– Στη δημιουργία κέντρων – φυλακών της ΕΕ που όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν.

– Στην υλοποίηση του αντιδραστικού νομικού πλασίου του εγκλωβισμού και των απελάσεων, αφού  όλες οι κυβερνήσεις κατάπιαν ολόκληρο τον κανονισμό του Δουβλίνου και την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

– Στην απαράδεκτη συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ που μόνο δεινά φέρνουν για τους λαούς, προκαλούν θάνατο και ξεριζωμό.

Με όλο το λαό έχουμε συμφέρον να παλέψουμε για τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται και σε όποιον χτυπήθηκε από τη βάρβαρη πολιτική που κοστίζει ακόμα και ζωές. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να δυναμώσει το κίνημα,, η διεκδίκηση,, είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε κατακτήσεις. Το νησί μας έχει λαμπρά παραδείγματα αγώνα, αλληλεγγύης, ξεσηκωμού που απέδειξαν ότι η δύναμη είναι στο χέρι μας.

Δε συμβιβαζόμαστε με την ΄΄κανονικότητα΄΄ του θανάτου. Παλεύουμε για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο, καμιά συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Να καταργηθεί το Δουβλίνο και η κοινή δήλωση  ΕΕ-Τουρκίας. Καμιά δομή φυλακή, ούτε στη Βάστρια, ούτε στον Καρά Τεπέ, ούτε πουθενά. Επιτροπές ασύλου με ευθύνη του ΟΗΕ στην Τουρκία.»

Στη συνέχεια, στο λιμάνι ρίχτηκαν στεφάνια στη θάλασσα για τους πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες του πολύνεκρου ναυαγίου, και ακολούθησε σιωπηρή πορεία μέσα από την αγορά.

 

To top