Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: «Δακοκτονία για “τα μάτια του κόσμου”»

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: «Δακοκτονία για “τα μάτια του κόσμου”»

Κριτική στην Περιφερειακή αρχή για το έργο της δακοκτονίας και ιδιαίτερα για τα όσα προηγήθηκαν πριν ξεκινήσει ο τελευταίος ψεκασμός, ασκεί σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Η προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής είχαν φανεί στα πρώτα της βήματα, από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η λογική του κόστους – οφέλους σε διάφορα έργα και σε τομείς, ήταν και είναι στα σχέδια της.

Αυτό που φάνηκε απ’ την πρώτη στιγμή ‘ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες και βιάστηκε να ξεφορτωθεί γρήγορα ήταν η δακοπροστασία των ελαιώνων μας και κατ’ επέκταση ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική οικονομία. Αφού παρέδωσε σε εργολάβους για τρία χρόνια την εκτέλεση του έργου της δακοκτονίας έδειξε όλο αυτό το διάστημα ότι στάθηκε δίπλα στο παραγωγό αδιάφορα. Δεν έκανε τίποτα ουσιώδες για την ακαρπία που πλήττει το λεσβιακό ελαιώνα τα τρία τελευταία χρόνια, δεν διεκδίκησε αύξηση της χρηματοδότησης για την δακοκτονία, προσπάθησε να συμπληρώσει με ψίχουλα από δικούς της πόρους, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η υποτυπώδεις έτσι  και αλλιώς δακοπροστασία τα δύο προηγούμενα χρόνια και έρχεται φέτος να μην ολοκληρώσει ούτε αυτό, κόβοντας δύο μέρες από την τελευταία σημαντική διαβροχή κατά του δάκου. Η ήδη καθυστερημένη έναρξη της τελευταίας διαβροχής αλλά και η μείωση των ημερών λόγω έλλειψης φαρμάκων, θα κοστίσουν στο παραγωγό.

Δεν φρόντισαν να έχουν επάρκεια κατάλληλων σκευασμάτων, όχι μόνο για τον τελευταίο ψεκασμό , αλλά είχαμε ελλείψεις και κατά τον προηγούμενο του Αυγούστου. Οι συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες ευνοούν την αύξηση της δακοπροσβολής, που ήδη είναι μεγάλη και η όποια καθυστέρηση ή μείωση μόνο επιβαρυντική θα είναι για την ποιότητα της ελιάς και την τσέπη του παραγωγού.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει την αδιαφορία Περιφέρειας και ΥΠΑΑΤ και θα συνεχίσει να διεκδικεί, η δακοπροστασία να γίνετε αποκλειστικά και μόνο απ’ την Περιφέρεια, με έλεγχο και ευθύνη του Υπουργείου, με επαρκεί χρηματοδότηση, πλήρη κάλυψη των θέσεων εργασίας και των ημερών που απαιτούνται, επάρκεια σε σκευάσματα κατάλληλα για το περιορισμό του δάκου ( να ενταχθούν και τα βιολογικά στο έργο αφού υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα ) και στελέχωση της ΔΑΟΚ με διοικητικό προσωπικό , γεωπόνους, τομεάρχες για την παρακολούθηση και σωστή εκτέλεση του έργου.

To top