Αύξηση των ροών από Σομαλία

Αύξηση των ροών από Σομαλία

Συνολικά 62 μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, όλοι Σομαλοί υπήκοοι. Εκτός από τους 28 συνολικά διασωθέντες από το ναυάγιο στην περιοχή Προβοσκίδα, άλλα δύο περιστατικά καταγράφηκαν  την ίδια μέρα στη Λέσβο. Στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης καθώς και στην Κάπη. Στους 62, προστέθηκαν και άλλα 9 άτομα που εντοπίσθηκαν σήμερα Παρασκευή  σε διάφορα σημεία  και κρυβόταν από τις αρχές. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ έχει ανεβεί στα 1529 άτομα. 

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αφίξεις το τελευταίο διάστημα είναι από Σομαλία. Αν σκεφθεί κανείς ότι στο Μονγκαντίσου, υπάρχει ερευνητικό Νοσοκομείο που φέρει το όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί εύκολα ν’ αντιληφθεί τις σχέσεις της Τουρκίας με τη συγκεκριμένη χώρα. Οι μετανάστες επιβιβάζονται σε απευθείας  πτήσεις για Κωνσταντινούπολη με φοιτητική visa  ή για εργασία και στη συνέχεια προωθούνται στα Ελληνικά νησιά.

Από τις λιμενικές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” ερευνάται ο ρόλος τουρκικών αλιευτικών σκαφών που κινούνταν στις περιοχές όπου κινήθηκαν οι φουσκωτές βάρκες τόσο εκείνη που βυθίσθηκε ανοιχτά της “Προβοσκίδας”  παρασέρνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 18 άτομα όσο και άλλες δυο βάρκες που εντοπίσθηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου και στην Κάπη. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι μετανάστες να μετακινήθηκαν μέχρι την συνοριογραμμή και στη συνέχεια να επιβιβάσθηκαν στις φουσκωτές βάρκες για να φθάσουν στις ακτές της Λέσβου.

To top