H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην έκθεση “6η SEREXPO 2022”

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην έκθεση “6η SEREXPO 2022”

Ολοκληρώθηκε η περιφερειακή έκθεση “6η SEREXPO 2022” που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες στο Επιχειρηματικό Πάρκο Επιμελητηρίου Σερρών “Χρήστος Μέγκλας”,  στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η γενική – μικτή αυτή έκθεση, διοργανώθηκε από την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Αστική Εταιρεία Σερρών (“ΕΠ.ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.”), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Σερρών) και το Δήμο Σερρών, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υποδομών & Μεταφορών, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Κατά τη διάρκειά της, στο γιγαντιαίο χώρο του πάρκου (πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη), πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το συνέδριο αγροτικής οικονομίας “AGROSERRES”, ημερίδες για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, b2b συναντήσεις με εμπορικούς αντιπροσώπους, γαστρονομικές επιδείξεις, μουσικές & χορευτικές παραστάσεις, αθλητικά events, συναυλίες με μεγάλα μουσικά σχήματα, κ.ο.κ., που διασφάλισαν τη μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία φέτος ξεπέρασε τους 80.000 επισκέπτες.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, βάσει σχετικής απόφασης των διοργανωτών και με τη διάθεση του πρώτου περιπτέρου στη ροή της έκθεσης (συνολικού εμβαδού 50 τ.μ.), ήταν φέτος η τιμώμενη περιοχή της “SEREXPO”.

Στόχος της συμμετοχής της Π.Β.Α., η γενική προβολή των νησιών και ειδικότερα η προώθηση της πλούσιας διατροφικής, γαστρονομικής και εν γένει παραγωγικής τους παράδοσης, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς αυτά.

Ως γνωστόν, η Βόρεια Ελλάδα, παραδοσιακά αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει πάντοτε, τόσο από εμπορικής πλευράς, για διοχέτευση των προϊόντων τους σε όλη την περιοχή, όσο και από τουριστικής πλευράς, για προσέλκυση επισκεπτών από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και από άλλες γειτονικές περιοχές – χώρες.

Καθοριστικός παράγοντας, τόσο για το εμπορικό όσο και για το τουριστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την εν λόγω αγορά, είναι η μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση Βορείου Ελλάδος – νησιών Βορείου Αιγαίου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση, καθώς και η λειτουργία της Εγνατίας Οδού, που έχει ελαχιστοποιήσει την απόσταση όλης της Μακεδονίας & Θράκης με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Εντός του ενιαίου περιπτέρου της Π.Β.Α., παρουσιάστηκαν σε σχετικά διακριτούς χώρους, οι 3 περιφερειακές ενότητες με τα 5 μεγάλα και τα 5 μικρά νησιά, ώστε να προωθηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, τα ποικίλα και διαφοροποιημένα παραγωγικά και τουριστικά τους “προϊόντα”.

Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν ΔΩΡΕΑΝ: α) τα πλέον χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά διατροφικά προϊόντα – brands των νησιών (μαζί με έντυπο επιχειρηματικό υλικό), ενώ συνεχώς διεξαγόταν γευσιγνωστικές δοκιμές προς το καταναλωτικό κοινό και τους επαγγελματίες, β) γενικά έντυπα προώθησης του κάθε γεωγραφικού προορισμού, γ) έντυπα θεματικών τουριστικών προϊόντων, μουσειολογικού – αρχαιολογικού περιεχομένου και εν γένει πολιτιστικού χαρακτήρα, και δ) διάφορα εκθέματα που συνάδουν με την ταυτότητα της περιοχής (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κ.ο.κ.).

Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος, ενώ το γενικό συντονισμό των αποστολών, είχε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, η οποία εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη. Την οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ καθοριστικό ρόλο στις μαγειρικές επιδείξεις και στην επίσημη παρουσίαση διαφόρων συνταγών των νησιών, είχε η εθελόντρια από τη Λέσβο κ. Δέσποινα Ζακύρη.

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της εταιρείας “LΕSVOS CAR RENTAL”.

Οι 47 παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α. στην έκθεση, ήταν:

1. “AGASTO EXTRA VIRGIN OLIVE OIL”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΜΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

2. “AGIA ELAIA”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΣΑΜΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΜΥΡΣΩΝΗ

3. “ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

4. “AKRORIA” & “THROUBI”: HERBS & OLIVE OIL ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ & ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΤΟΥ

5. “ΑΛΧΗΜΕΙΑ” ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑ

6. “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ ΠΟΤΟΠΟΙΑ”: ΟΥΖΟ ΧΙΟΥ “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ”

7. “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

8. “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΥ

9. “ΓΚΑΡΑΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ – ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ

10. “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

11. “DIAMOND AGE ESSENCES”: ΙΑΜΑΤΑ ΕΥΕΞΙΑΣ, ΕΡΕΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

12. “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ “MYTILANA” & “CRYSTAL” – ΕΛΑΙΟΣΑΠΩΝΕΣ

13. “ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΑΜΟΥ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΣΑΜΟΥ

14. “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΑ “ΜΙΝΙ”, “ΦΗΜΗ”& “LESVOS”

15. “ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ”: ΜΠΥΡΕΣ ΧΙΟΥ

16. “ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΜΟΝ. ΙΚΕ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΠΥΡΑ ΙΚΑΡΙΑΣ “ΙΚΑΡΙΩΤΙΣΣΑ”

17. “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

18. “ΚΑΚΙΤΣΗΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΟΥΖΟ “ΑΝΤΡΙΚΙΟ” & ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ

19. “ΚΑΣΠΑΚ’ ΝΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ & ΒΟΥΤΗΜΑΤΩΝ ΛΗΜΝΟΥ, ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΥ – ΧΟΡΟΥ

20. “ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

21. “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ & ΑΕΡΙΟΥΧΑ ΠΟΤΑ “ΚΡΗΝΗ”

22. “KRYSTAL” ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.: ΑΕΡΙΟΥΧΑ ΠΟΤΑ, ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

23. “ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
24. “ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΛΗΜΝΟΥ – ΣΤΑΜΑΤΕΡΗΣ Ο.Ε.”: ΑΛΕΥΡΑ ΛΗΜΝΟΥ

25. “LESVION OLIVE OIL”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΩΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ

26. “LIMNOS ORGANIC WINES” ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ – TΣΙΒΟΛΑΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ

27. “ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

28. “ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”: ΟΥΖΟ “MATIS”, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

29. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΣΑΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΑ

30. “ΜΕΛΙΣΣOΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΙΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΧΙΟΥ

31. “MYROVOLOS ORGANICS”: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΚΑΠΑΡΗ & ΚΡΙΤΑΜΟ ΧΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ

32. “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ

33. “OLIVEWOOD HANDICRAFT”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΠΑΜΦΙΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

34. “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.: ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ “ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ”, “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ” & “MAKARA”

35. “PAPAYIANNIDES ELAITIS”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

36. “ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ “AEGEAN GOLD”

37. “ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

38. “ΣΤΑΦΥΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ: ΜΕΛΙΧΛΩΡΑ ΤΥΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ

39. “ΣΤΟΥΠΑΚΗΣ Α.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΟΥΖΑ, ΛΙΚΕΡ, ΤΣΑΪ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ, ΝΕΡΟ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ

40. “ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ & ΑΡΤΟΣΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

41. “ΤΑΣΤΑΝΗΣ Μ. & Δ.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

42. “TZORTZIS” OLIVE OIL COMPANY: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “OLVIA”, ΚΩΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

43. “ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ” ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΚΥΡΗ: ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕΣ & ΠΟΔΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

44. “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

45. “TSANTIRIS WINES”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΝΤΙΡΗ

46. “ΦΩΝΤΗ ΑΝΝΑ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

47. “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΓΩΝ

H Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, αφού συνεχάρη τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους χορηγούς και τους διοργανωτές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των διατροφικών, χειροτεχνικών, τουριστικών και λοιπών προϊόντων των νησιών στο καταναλωτικό κοινό και στους επαγγελματίες των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής μέσω της έκθεσης “6η SEREXPO 2022”, μετά το πέρας της, δήλωσε:

“Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω των χαρακτηριστικών αντιπροσωπευτικών τους προϊόντων, που συμμετείχαν με μία άρτια οργανωμένη ομαδική συμμετοχή, είχαν την ευκαιρία και κατάφεραν όπως πάντα, να κερδίσουν τις εντυπώσεις του καταναλωτικού κοινού και των επαγγελματιών, με την πολύ μεγάλη ζήτησή τους, που παρατηρήθηκε όλες τις ημέρες της έκθεσης. Με την προώθηση της γαστρονομίας να αποτελεί τον κεντρικό άξονα της παρουσίας του Βορείου Αιγαίου, οι προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν κατά βάση στη γευσιγνωσία των προϊόντων των νησιών, ενώ παράλληλα προβλήθηκε το πλούσιο τουριστικό τους προϊόν. Πιστεύω ότι πετύχαμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς από τη σημαντική αγορά της Βορείου Ελλάδας, η οποία είναι μία από τις σπουδαιότερες των νησιών μας, τόσο για το τουριστικό όσο και για το γαστρονομικό τους προϊόν”.

To top