Πετρέλαιο Θέρμανσης: Aυξήσεις – φωτιά έως και πάνω από 50% στα νησιά

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Aυξήσεις – φωτιά έως και πάνω από 50% στα νησιά

Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγει επισήμως η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τα έως τώρα δεδομένα η τιμή στα νησιά να κυμανθεί γύρω στα 1,20 ευρώ.

Παράλληλα, φαίνεται πως η εποχή που το φυσικό αέριο ήταν μια φθηνή εναλλακτική λύση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί μιας και η τιμή του αργού πετρελαίου σημειώνει συνεχή αλματώδη άνοδο στις αγορές της Ασίας  εξαιτίας της προσδοκίας πως η ζήτηση θα αυξηθεί παρασέρνοντας σε ανοδική τάση και τις  τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος . Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, προκαλώντας φόβο για πληθωριστική αύξηση, με την  Ευρώπη να βιώνει ήδη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου κατά 1.000% από τα χαμηλά τον Μάιο του 2020 λόγω της πανδημίας,

Την άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 ζητά από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία  Βενζινοπωλών Ελλάδας μιας και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι, στις 15 Οκτωβρίου του 2020,  κυμάνθηκαν στα αστικά κέντρα 0,80 λεπτά, στην ηπειρωτική χώρα 0,90 λεπτά και στα νησιά 1 ευρώ.

Αλλαγές έρχονται και στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όπου διευρύνεται  ο αριθμός των δικαιούχων ώστε να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος από τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
-Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
-Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Ωστόσο δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία

 

 

 

 

 

 

To top