Σε ένα μήνα ξεκινά το έργο ανάπλασης της προκυμαίας

Σε ένα μήνα ξεκινά το έργο ανάπλασης της προκυμαίας

Σε ένα μήνα -δήλωσε ο δήμαρχος Μυτιλήνης- Στρατής Κύτελης ότι ξεκινάει το μεγάλο έργο για την ανάπλαση της προκυμαίας της Μυτιλήνης αφού σήμερα υπεγράφη η σύμβαση με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Αλέξανδρο Μεταξά που δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη του «μεγαλύτερου έργου αστικής – ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ -», όπως τόνισε ο κ. Κύτελης σε συνέντευξη τύπου το οποίο και θα ολοκληρωθεί με βάση τον σχεδιασμό σε 18 μήνες.

Το συγκεκριμένο έργο θα αλλάξει την πύλη εισόδου του νησιού, ωστόσο, ενδέχεται να δημιουργηθούν αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες της προκυμαίας στα σημεία που θα εκτελούνται τα έργα γι’ αυτό και ο κ. Κύτελης καθώς και η Αντιδημαρχεία Τεχνικών Έργων θα συναντηθούν με τους καταστηματάρχες προκειμένου να τους ενημερώσουν για το χρονοδιάγραμμα και τις εργασίες.

Από τη μελέτη προβλέπεται:

1) Η επίστρωση των πεζοδρομίων, από το Ξενοδοχείο Blue Sea μέχρι και τη οδό Χριστουγέννων, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. Τέσσερεις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών – που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων – εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτιρίων.

2) Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται, Επίσης, θα υπάρχουν διάφορα καθιστικά με τα ίδια πετρώματα περιμετρικά της Προκυμαίας.

3) Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτηρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό διάτρητου κορτέν με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

4) Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.

5) Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις.

6) Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

To top