Το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Νέοι Ομηρίδες» στη Χίο

Το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Νέοι Ομηρίδες» στη Χίο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χίο το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Νέοι Ομηρίδες» απο 13 έως 16 Σεπτεμβρίου, όπου Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν, δίνοντας το καθένα μια διαφορετική δημιουργική έκφραση στα Ομηρικά έπη και την επιρροή τους ανά τους αιώνες.

Το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης ήταν το μοναδικό σχολείο της Λέσβου που συμμετείχε, παρουσιάζοντας ένα απόσπασμα από την Οδύσσεια του Ομήρου.

Ιχνηλατώντας τα βήματα του Ομήρου και του Οδυσσέα στην παραδοσιακή Λεσβιακή ποίηση και μουσική αποτυπώθηκε η πανάρχαια δίψα κάθε ξενιτεμένου για την επιστροφή στην πατρίδα, στο παραδοσιακό τραγούδι που απέδωσε ο Φήμιος, με τίτλο «Έρχομαι απ΄την Ανατολή». Σε αυτό κυριαρχεί το μοτίβο της αναγνώρισης, ανακατεμένο με στοιχεία από ακριτικά και δημοτικά τραγούδια, ντυμένο με Λεσβιακή μουσική, έτσι όπως το διέσωσε ο παραδοσιακός τραγουδιστής Σόλων Λέκκας και είναι καταγεγραμμένο στη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Μουσικά σταυροδρόμια στο Αιγαίο».

Οι μαθητές στεφανωμένοι με το σύμβολο της Λέσβου, την ελιά, διέτρεξαν στον πολιτισμό της, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δίνοντας το στίγμα της αγαπημένης πατρίδας.
Η ομάδα αποτελούνταν από τους μαθητές Αργυρέλλη Μυρσίνη, Βαλανά Στάθη, Μακρυπούλια Ζηνοβία, Μαυρουδή Μαρία, Πανσεληνά Στέλιο, Τσεσμετζή Νίκο και Ψωμάρα Αιμιλία με την καθοδήγηση των καθηγητριών Βέκιου Χρυσής και Τουρλή Μαρίας και του Διευθυντή Σαράντου Μιαούλη.

 

To top