HYDROUSA: Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη στην Άντισσα

HYDROUSA: Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη στην Άντισσα

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, μαζί με τη ΔΕΥΑΛ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «HYDROUSA: Διαχείριση αποθεμάτων νερού με χρήση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων επανάχρησης για την περιοχή της Μεσογείου».

Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, με τα επεξεργασμένα λύματα της Άντισσας να επαναχρησιμοποιούνται στην άρδευση και υδρολίπανση καλλιεργειών και το παραγόμενο βιοαέριο να αξιοποιείται ως καύσιμο κίνησης σε δημοτικό απορριμματοφόρο όχημα. Στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Άντισσας, τα τελευταία 3 χρόνια, αναπτύσσεται πιλοτικά το καινοτόμο σύστημα επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

Το πρόγραμμα HYDROUSA στοχεύει στην ανάπτυξη και την επίδειξη καινοτόμων συστημάτων χαμηλού κόστους για τη διαχείριση μη συμβατικών ρευμάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων, των όμβριων υδάτων, των υπογείων υδάτων, του θαλάσσιου νερού ακόμη και της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Στην Ελλάδα υλοποιείται σε Λέσβο, Μύκονο και Τήνο με την εφαρμογή 13 καινοτομιών σε 6 διαφορετικά πιλοτικά συστήματα. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ συμμετέχουν σε αυτό συνολικά 27 φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

To top