“Συμπαράταξη” κατά Μουτζούρη: «Με τα λόγια και τα τάματα δεν γίνονται θάματα»

“Συμπαράταξη” κατά Μουτζούρη: «Με τα λόγια και τα τάματα δεν γίνονται θάματα» Ο επικεφαλής της παράταξης "Συμπαράταξη" κ. Γιάννης Σπιλάνης

Κριτική κατά της Περιφερειακής αρχής εξαπέλυσε η Περιφερειακή παράταξη “Συμπαράταξη” για την απένταξη από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας δυο έργων . Ειδικότερα πρόκειται για το έργο της χαρτογράφησης των φυσικών αποθεμάτων οστράκων στον Κόλπο Καλλονής και για τη γενετική βελτίωση του λεσβιακού προβάτου.

«…Για το πρώτο θέμα ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις αιτιολογίες :
– Περιφερειάρχης ‘’η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ακριβή, θα βρω φτηνότερη’’,
– Αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ‘’ δεν θέλω να χρηματοδοτώ μελέτες που μένουν στα ράφια’’,
– Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης υποστήριξαν στον πρόεδρο των αλιέων ότι αρμόδια για την εκπόνηση της μελέτης είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου!!!
Τι απ’ όλα τελικά συμβαίνει; Μήπως κάτι άλλο;
Κάθε προσπάθεια που καταβάλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα άμεσης εκπόνησης της μελέτης που θα αποδεικνύει τις τεράστιες ποσότητες φυσικών αποθεμάτων οστράκων, ώστε με την αναθεώρηση του χωροταξικού του Κόλπου Καλλονής να απαγορευθεί η εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιεργειών , έπεσε στο κενό. Κι ας είναι γνωστό ότι με πρόσχημα την καλλιέργεια οστράκων οι ιδιώτες οστρακοκαλλιεργητές συλλέγουν τα φυσικά αποθέματα – και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα όλη τη διάρκεια του χρόνου- λειτουργώντας σε βάρος των ψαράδων του κόλπου που χρόνια τώρα δίνουν το δικό τους αγώνα.
Η ακύρωση υλοποίησης της μελέτης για το λεσβιακό πρόβατο, αιτιολογήθηκε απ τον κ. Αντιπεριφερειάρχη διότι ‘’πρέπει να δοθεί έμφαση και σε άλλες φυλές προβάτων και αιγών που βρίσκονται στα νησιά της Περιφέρειας μας’’. τωρα το ανακάλυψαν; Μήπως τους εμπόδισε κανείς να το κάνουν; Μας έφεραν κάποια σχετική αντιπρόταση και γι’ αυτό αποσύρθηκε η υπάρχουσα;

Ενδεικτικό της τραγελαφικής κατάστασης που δημιουργεί η έλλειψη σχεδίου και η «αυθόρμητη» λειτουργία του κ. Μουτζούρη μέσα από τις επαφές με τους κατοίκους των νησιών και τα προβλήματα τους, είναι ότι σε πρόσφατη επίσκεψη των Προέδρων των κοινοτήτων Λισβορίου και Βασιλικών τους έταξε ότι θα εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ το φράγμα των Βασιλικών που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες. Δεν θυμόταν καν ότι ο ίδιος απένταξε το 2019 την επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης, που ήταν για χρόνια εγγεγραμμένη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας; Σκοπίμως ή από άγνοια αποκρύπτει ότι τα φράγματα δεν είναι επιλέξιμα στο ΠΕΠ;
Ίσως βέβαια επιθυμεί συνειδητά να κοροϊδέψει τους κατοίκους αφού τα αποτελέσματα του γκάλοπ φαίνεται να επιβραβεύουν τη μέχρι τώρα πελατειακή λειτουργία των «ταξιμάτων» του ίδιου και της Περιφερειακής Αρχής » αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση .

Και συνεχίζει «…Όσο τις αποζημιώσεις των αγροτών που υπόσχονταν ότι θα επιταχύνει η δημιουργία του γραφείου ΕΛΓΑ στην έδρα της Περιφέρειας, ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο. Όχι για τους αγρότες των άλλων νησιών που δεν βλέπουν πια ούτε υποσχέσεις από την μακρινή γι’ αυτούς περιφέρεια, αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, μιας και δεν διεκδικεί ούτε τις αποζημιώσεις τους μέσω ΚΟΕ για την χρήση 2020 -21 τις οποίες δικαιούνται βάσει του σχετικού κανονισμού!

Έτσι τα «παχιά λόγια» περί ανάδειξης των τοπικών προϊόντων μέσω της «ταυτότητας» που θα αποκτήσουν και το όφελος των παραγωγών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με βαρύγδουπες δηλώσεις στα ΜΜΕ, χρησιμεύουν στο να χαϊδεύουν αυτιά, αφού δυο χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής δεν μας έχουν παρουσιάσει κανένα σχέδιο και προφανώς κανένα έργο. Αντίθετα μας ζητούν να συναινέσουμε με γραπτή διαδικασία στη συμμετοχή σε εκθέσεις χωρίς την ελάχιστη τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα συμμετοχής και χωρίς να έχουν συμβουλευθεί τους επιχειρηματίες ως άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως με έμφαση έχουμε ζητήσει επανειλημμένα.
Καλά τα γκάλοπ και οι αυτοθαυμασμοί, αλλά η προειδοποίηση των πολιτών ήταν σαφής: περιμένουν περισσότερα από τη περιφερειακή αρχή σε ότι αφορά τον τουρισμό, τις επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και τη προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Δυστυχώς με την ελαφρότητα που η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη χειρίζεται τα αναπτυξιακά θέματα δύσκολα θα δουν κάτι σχετικό να υλοποιείται …» καταλήγει μεταξύ άλλων η “Συμπαράταξη” .

 

 

To top