Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ , ημερομηνία, που καθορίστηκε από τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ το 1970 .
Η πανδημία του COVID-19 είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες επλήγησαν περισσότερο.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που εκπροσωπεί τα 169 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, περιοχές που φιλοξενούν σπάνια γεωλογικά μνημεία σε 44 Χώρες, υιοθετούν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού να αφιερωθεί ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2021 για ανάπτυξη του τουρισμού χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων προβάλει τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ως βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς. Η Ελλάδα διαθέτει 6 περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί Παγκόσμια Γεωπάρκα. Είναι η Λέσβος, η περιοχή του Ψηλορείτη, η περιοχή Βίκου-Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραικού, η περιοχή της Σητείας στην Ανατολική Κρήτη και η περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης.
Τα Γεωπάρκα σε αυτήν την κατεύθυνση προωθούν την τοπική επιχειρηματικότητα, τους παραγωγούς επώνυμων τοπικών προϊόντων και ιδιαίτερα τους γυναικείους συνεταιρισμούς υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όλους.
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα προστατεύουν και προβάλουν τα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς ως βασικά εργαλεία για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Κάθε Γεωπάρκο προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε περιοχής όπως γεωλογικά τοπία, γεώτοποι και γεωμορφές διεθνούς σημασίας. Παράλληλα προωθούν τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία, υποστηρίζουν τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών στην παραγωγή τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών στην παρασκευή τροφίμων, συνδέοντας τις τοπικές παραδόσεις με τη φυσική κληρονομιά και τα τοπία.
Στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, ιππασία, ποδηλασία βουνού, σέρφινγκ, αναρρίχηση, ορεινό τρέξιμο, ιστιοπλοΐα, ράφτινγκ και πολλά άλλα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021 είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα από τις στατιστικές τουρισμού και να αναγνωρίσουμε ότι, πίσω από τους αριθμούς, υπάρχει η κοινωνία.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων καλεί όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, να προβάλουν την ιδιαίτερη ταυτότητα τους που τους καθιστά βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς και να γιορτάσουν τη μοναδική ικανότητα του τουρισμού, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης διαχέονται σε όλη την κοινωνία δίχως αποκλεισμούς καθώς ο κόσμος κοιτάζει το μέλλον.
Η Λέσβος με το πλήθος των γεωλογικών μνημείων και τοπίων, των περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, τα πολιτιστικά μνημεία και την πλούσια παράδοση αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρονται στους επισκέπτες για δραστηριότητες στη φύση αναδεικνύεται σε ιδανικό προορισμό με διεθνή αναγνωσιμότητα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει τις δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των φυσικών μνημείων με στόχο την αξιοποίηση της πλούσιας γεωλογικής και φυσικής μας κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος προβάλλοντας τον μοναδικό πλούτο της διεθνώς με τη βοήθεια της UNESCO και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να επιδιωχθεί η δημιουργία συνεργειών με όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς σε τοπικό επίπεδο με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ανάδειξη της Λέσβου ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού.