Βιωματικό Εργαστήρι Μπολιάσματος Αμπελώνα από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ

Διήμερο βιωματικό εργαστήρι μπολιάσματος από την  ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ» με θέμα «Η τέχνη του μπολιάσματος» ή  «πως να ημερεύσεις…ένα άγριο αμπέλι»   θα πραγματοποιηθεί  1 & 2 Οκτωβρίου 2022, στην Ανεμώτια Λέσβου, με το οποίο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης του νέου πρότυπου βιολογικού αμπελώνα της.

Αφού φυτεύτηκαν τα «άγρια» υποκείμενα αμπέλου, την άνοιξη που μας πέρασε, με τη βοήθεια των εθελοντών και φίλων της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.,  ήρθε η ώρα το αμπέλι αυτό να πάρει τα χαρακτηριστικά του τόπου, μπολιάζοντάς το με γηγενείς ποικιλίες, από κλήματα της περιοχής που μετρούν μέχρι και εκατό χρόνια ζωής.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις τεχνικές του μπολιάσματος, αλλά πάνω από όλα θα γίνουν κοινωνοί της μεταμόρφωσης. Καθώς τα δρώμενα θα εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του διημέρου, η πρακτική θα διαδέχεται τη θεωρία και η εργασία θα ακολουθείται από την ψυχαγωγία.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στον εμβολιασμό «άγριων» υποκειμένων αμπέλου και διαδραστικές διαλέξεις, σχετικές με τα πως, πότε, γιατί και τα μυστικά του μπολιάσματος, την αντιμετώπιση ασθενειών της αμπέλου με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, την καλλιέργεια του εδάφους με συστήματα μειωμένης κατεργασίας, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα.

Το διήμερο θα κλείσει, όπως πάντα, μουσικοχορευτικά, με άφθονο κρασί και τσίπουρο, συνοδεία ντόπιων εδεσμάτων, πάντα με τον Διόνυσο, δημιουργό και προστάτη της αμπέλου, για σύμμαχο.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες  και για δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
https://ifestio-anemotias.com.

To top