Μπουρνούς προς Σταϊκούρα: «Το Τελωνείο Μυτιλήνης χρειάζεται στελέχωση και ανακαίνιση»

Μπουρνούς προς Σταϊκούρα: «Το Τελωνείο Μυτιλήνης χρειάζεται στελέχωση και ανακαίνιση»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικων, Χ. Σταϊκούρα, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τη σοβαρή υποστελέχωση του Τελωνείου Μυτιλήνης, την άμεση αποκατάσταση των φθορών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς και την εξεύρεση νέου χώρου για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

 

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου – μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο τελωνείο Μυτιλήνης και την ενδελεχή ενημέρωση που έλαβε από την Προϊσταμένη, τον Τμηματάρχη και τους εργαζόμενους – επισημαίνει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση την δεδομένη υποστελέχωση της Υπηρεσίας, που έχει ως αποτέλεσμα οι – περιορισμένοι σε αριθμό – υπηρετούντες υπάλληλοι να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο εργασιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουρνούς αναφέρει ότι στο Τελωνείο Μυτιλήνης υπηρετούν μόνο 20 υπάλληλοι ενώ βάσει του Οργανογράμματος προβλέπονται 31 θέσεις προκειμένου να εξυπηρετείται ο σκοπός και η αποστολή της Υπηρεσίας.

Εν συνεχεία, ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρεται στην ερώτησή του και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τελωνείο όσον αφορά στην καταλληλότητα και την επάρκεια των εγκαταστάσεων που στεγάζεται, κάνοντας λόγο για την ανάγκη άμεσων υποστηρικτικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της στατικότητας του κτιρίου και την αντιμετώπιση των σοβαρών υπαρκτών διαβρώσεων καθώς και για την ανάγκη μετεγκατάστασης της Υπηρεσίας σε νέο και κατάλληλο κτίριο, με δεδομένη την αντικειμενική στενότητα χώρου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου παρατηρείται υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών και εργασιών.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου καλεί τον κ. Σταϊκούρα να μεριμνήσει για την άμεση και επαρκή στελέχωση του Τελωνείου Μυτιλήνης και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των φθορών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, τον έλεγχο της καταλληλότητάς τους και, ενδεχομένως, τη μετεγκατάσταση των τελωνειακών υπηρεσιών σε νέο χώρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Σοβαρή έλλειψη προσωπικού στο Τελωνείο Μυτιλήνης, ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των φθορών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και εξεύρεση νέου χώρου»
Στο Τελωνείο Μυτιλήνης υπηρετούν αυτή τη στιγμή μόνο 20 υπάλληλοι ενώ βάσει του Οργανογράμματος προβλέπονται 31 θέσεις προκειμένου να εξυπηρετείται ο σκοπός και η αποστολή της Υπηρεσίας. Η δεδομένη υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα οι – περιορισμένοι σε αριθμό – υπηρετούντες υπάλληλοι να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο εργασιών. Επισημαίνουμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο, το προσωπικό του Τελωνείου καλείται να διεκπεραιώσει τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω τουριστικής κίνησης από την Τουρκία και, ταυτόχρονα, να καλύψει τις ανάγκες της Πύλης Schengen της Πέτρας, του Αερολιμένα Μυτιλήνης, τις εγκαταστάσεις εκτελωνισμού καυσίμων στα Πάμφιλα και όπου αλλού καθορίζει το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας. Εκ των ως άνω, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ανάγκη ενίσχυσης του Τελωνείου με το προβλεπόμενο προσωπικό προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του.
Επιπρόσθετα, το Τελωνείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην καταλληλότητα και την επάρκεια των εγκαταστάσεων που στεγάζεται. Το κτήριο χρειάζεται άμεσες υποστηρικτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της στατικότητας του και την αντιμετώπιση των σοβαρών υπαρκτών διαβρώσεων λόγω παλαιότητας. Επιπλέον, υπάρχει αντικειμενική στενότητα χώρου, εφόσον στον εξωτερικό και περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης παρατηρείται η μη λειτουργική – και επιζήμια για την εικόνα του Λιμένα -υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών και εργασιών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν κατασχεμένα Ι.Χ αυτοκίνητα, ο σταθμός και τα μηχανήματα των λιμενεργατών καθώς και τα λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την άμεση και επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών του Τελωνείου Μυτιλήνης;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, να ελεγχθεί η καταλληλότητά τους και, ενδεχομένως, να εξευρεθούν νέες;

Ο ερωτών βουλευτής
Μπουρνούς Ιωάννης

 

To top